*טריגר הפסקת הריון, תקיפה מינית*
השעות שלאחר מגע מיני לא מוגן הן נקודת הזמן האחרונה בה ניתן למנוע הריון לא רצוי. בניגוד לאמצעי מניעה שנלקחים לפני המגע המיני כמו גלולות או טבעת נרתיקית, ולכאלה שבשימוש בזמן הסקס כמו קונדום – אמצעי מניעה לשעת חירום נכנס לשימוש לאחר המגע. אמצעי זה לרוב פחות יעיל מאמצעי מניעה אחרים, ולכן גם אינו אופטימלי, אבל גם מגוון המצבים שמובילים לשימוש בו אינם אופטימליים. שכחת גלולה, קונדום שנקרע או החליק, מגע לא מתוכנן או חלילה אונס יכולים להוביל להריון, אותו ניתן למנוע.
האמצעי הידוע ביותר לשעת חירום הוא "גלולת היום שאחרי", אך אמונות שגויות לגבי הגלולה נפוצות כמעט כמו שמה. נערות ונשים עשויות שלא להשתמש בה בשל המחשבה המוטעית שהגלולה גורמת להפלה, שהיא מזיקה לפוריות בעתיד או שאסור לקחת אותה מעל מספר מסוים של פעמים. חשוב גם לדעת שגלולת היום שאחרי אינה האמצעי היחיד הקיים לשעת חירום, וגם גלולות "רגילות" למניעת הריון ואפילו התקן תוך רחמי יכולים לשמש למטרה זו.
גלולת היום שאחרי
שינויים רבים חלו מאז ששווקה לראשונה הגלולה הספציפית לשעת חירום לפני כ-20 שנה: הנטילה הפכה לחד פעמית במקום לכפולה כבעבר, הגבלות הגיל בוטלו וכך גם הצורך במרשם, המותגים התרבו והוזילו את מחיר הגלולה הותיקה, וסוג חדש ויעיל יותר של גלולה נכנס לשימוש.
יתרונות הגלולה בדיסקרטיות שלה, בנגישות (ללא מרשם, ללא צורך בהזדהות) ובקלות השימוש. חסרונותיה בתופעות הלוואי כבחילה ולעתים הקאה, עייפות, כאב ראש, הכתמה בין וסתית או שיבושים של מועד הוסת. כל סוגי גלולות היום שאחרי מכילות הורמונים אשר מונעים הפריה על ידי עיכוב ביוץ: הביצית מתעכבת ביציאתה מהשחלה ולכן גם לא פוגשת בזרע שנכנס לרחם במהלך המגע המיני. היא לא מפריעה להשרשה של ביצית מופרית, ולא גורמת להפלה של הריון שכבר השתרש ברירית הרחם.. יש לזכור שהפלה ספונטנית שכיחה מאד בשבועות הראשונים להריון, אך נטילת הגלולה במידה והריון כבר קיים לא מעלה שכיחות זו, ולא גורמת הפרעה למהלכו או מומים לעובר/ית.
גלולת היום שאחרי פועלת למניעת הריון בלבד ואינה מגנה מפני מחלות מין.
שני הסוגים העיקריים בשימוש הם גלולות פרוגסטין וגלולות אנטי-פרוגסטין.
גלולות פרוגסטין
גלולות המכילות נגזרת של פרוגסטרון הן המוכרות ביותר. הן משווקות במגוון שמות מסחריים, מפוסטינור המוכרת לנורלבו הזולה יותר, ועד רבות אחרות ברחבי העולם. הללו מכילות את אותה נגזרת פרוגסטין בשם לבונורגסטרל (LNG, Levonorgestrel) במינון 1.5 מ"ג לנטילה חד פעמית, ואין הבדל ביעילות המותגים השונים.
הגלולות מיועדות לנטילה עד 72 שעות מהמגע הלא מוגן, ויעילותן עולה ככל שנלקחות מוקדם יותר. כמה יעילות הן? הספרות הרפואית מדווחת על טווח של 52-100% במניעת הריון, אך 100% ככל הנראה אינו ריאלי… בפועל נראה כי יעילותן עומדת סביב 47-53%, כלומר מניעת כמחצית מההריונות הצפויים לאחר סקס לא מוגן.
גלולות אנטי-פרוגסטין
סוג חדש יותר של גלולות היום שאחרי מבוסס על האנטי-פרוגסטין UPA שניתן במינון חד פעמי של 30 מ"ג, ומשווק בארץ כ-Ella. יתרונה של גלולת אנטי-פרוגסטין על פני גלולות הפרוגסטין הוא ביעילות הגבוהה יותר, 62-85% הצלחה במניעת הריון, ובאפשרות ליטול אותה עד 120 שעות (5 ימים) מהמגע מבלי לפגוע ביעילותה. היעילות הגבוהה יותר נובעת כנראה מהיכולת לעכב ביוץ גם מאד סמוך למועד, כשהזקיק השחלתי כבר בשל לקראת יציאת הביצית.
גלולת אנטי-פרוגסטין יקרה מעט יותר מגלולות הפרוגסטין, אך בפברואר 2016 נכנסה הגלולה לסל הבריאות ומאז ניתנת חינם במסגרת הטיפול במרכזים לנפגעות תקיפה מינית, ו/או למטופלות צעירות מגיל 20 בליווי מרשם מרופא/ה. בהקשר זה מעניין להזכיר מאמר שפורסם בעיתון הרפואי הנחשב Obstetrics and Gynecology ב-2001, שהראה כי מתן מרשם מראש לגלולת היום שאחרי לא עודד את המשתמשות להסתכן במין ללא קונדום, אך כן העלה את שיעור הנטילה של אמצעי חירום אם התעורר צורך. בנוסף, המפגש הרפואי בו ניתן המרשם הוא פתח לשיחה על מיניות בריאה ומהנה ועל התאמה אישית של אמצעי מניעה.
יעילות גלולות היום שאחרי
ישנו עדיין קושי להבין מה אחוזי ההצלחה "האמיתיים" של גלולת היום שאחרי, מכמה סיבות. הדרך הטובה ביותר לקביעת היעילות היא השוואה של שיעור ההריונות עם גלולת היום שאחרי ובלעדיה, אך המחקרים הראשונים שבוצעו לא עשו זאת, ובהמשך כבר התעוררה בעיה אתית להשוות את הגלולה לפלצבו ולמנוע מנשים את הטיפול. קושי ניכר נוסף הוא לקבוע בעקבות איזה מגע מיני קרה ההריון. כיוון שחלק מהנשים המדווחות על שימוש בגלולה קיימו מגעים לא מוגנים גם לפני ואחרי הנטילה, יתכן וחלק מההריונות ששויכו לכשלון הגלולה בכלל אירעו ממגע אחר. על הללו יש להוסיף שמחקרים שונים עבדו בשיטות מחקר שונות שקשה להשוות בין תוצאותיהם.
בנוסף, הגלולות מושפעות משלל מצבים חיצוניים, כמו הפרעות בספיגה בגלל הקאה או בגלל מחלות מעי, מהמרחק מהמגע המיני ומהקרבה למועד הביוץ, ומנטילת תרופות מסוימות במקביל. השפעה משמעותית נוספת היא משקל הגוף, כאשר משקל מעל 75 ק"ג קשור לרמות נמוכות של התרופה בדם ואחוזי הצלחה מופחתים במניעת הריון. מחקרים עדכניים הראו כי נטילת מינון כפול של התרופה מביאה לרמות טובות של התרופה בדם, אך נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע האם שיעור ההריונות יורד בהתאם.
כיוון שהצלחת הגלולה מוגבלת, מומלץ לבצע בדיקת הריון כעבור שבועיים מנטילת הגלולה או אם ישנו איחור במועד הוסת.
בטיחות השימוש
השימוש בגלולת היום שאחרי נחשב לבטוח מאד, ולמעשה אין התוויות נגד מוחלטות לנטילה. לאור המינון ההורמונלי הנמוך מאד, והנטילה החד פעמית, הגלולה מותרת גם לנשים שמנועות באופן שגרתי מנטילת הורמונים בשל קרישיות יתר, מיגרנה קלאסית, יתר לחץ דם, מחלות כבד או לב.
הגלולה אף בטוחה לשימוש במהלך הנקה. רמות התרופה העוברות אל החלב נמוכות, ואין ראיות כי משפיעות על התינוק/ת. ההנחיה הרשמית בנטילת גלולות פרוגסטין היא להמנע מהנקה לפחות ל-8 שעות אך לא יותר מ-24 שעות, כשבזמן זה ניתן לשאוב את החלב ולזרוק אותו. ההנחיה הזאת נראית מחמירה במיוחד כשזוכרות שאותו לבונורגסטרל נמצא גם בגלולות מיקרולוט ובהתקן ההורמונלי שאיתם אין שום מניעה להניק. עבור גלולות אנטי-פרוגסטין הדעות חלוקות, כאשר ההמלצה האירופאית היא להמנע מהנקה לשבוע סביב הנטילה, ובארצות הברית ל-24 שעות.
וואי, זה היה הרבה, אני צריכה סיכום
גלולות משולבות: שיטת יוזפ
בשנת 1974 פרסם הפרופסור אלברט יוזפ (Yuzpe) ששילוב של אסטרוגן ופרוגסטין מונע הריון אם נלקח עד 72 שעות מהמגע מיני הלא מוגן. גלולות משולבות של שני ההורמונים כבר לא משווקות כאמצעי לשעת חירום, אך עדיין נמצאות בשימוש שכיח כגלולות יום-יומיות למניעת הריון. חשוב לזכור ששיטת יוזפ פחות יעילה וכרוכה ביותר תופעות לוואי מאשר הגלולות הייעודיות שהוזכרו מעלה, ולכן פחות מומלצת. אגב, דווקא הגלולות המשולבות שמכילות את נגזרת הפרוגסטרון הרלוונטית פחות שכיחות בישראל, דוגמת נורדט ומיקרוגינון.
התקן תוך רחמי
מפתיע ככל שיישמע, גם התקן תוך רחמי יכול לשמש כאמצעי לשעת חירום. התקן נחושת משמש לשעת חירום עוד משנות ה-70' עם אחוזי מניעת הריון של מעל 99%. בנוסף, ניתן להכניסו גם אם חלפו יותר מ-5 ימים מהמגע הלא מוגן (אך לא יותר מ-5 ימים מהביוץ המשוער).
להתקן יש יתרונות ברורים: הוא יעיל מאד, הוא מונע הריון לתקופה ממושכת ולא חד פעמית כמו גלולת היום שאחרי, והוא לא מושפע ממשקל הגוף או ממערכת העיכול. מנגד, גם החסרונות בולטים: מדובר בפרוצדורה חודרנית שמבוצעת על ידי רופא/ה, ולכן פחות נגישה ויותר יקרה מנטילת גלולה מהירה וחד פעמית. גם תופעות הלוואי משמעותיות מאלו של גלולת היום שאחרי, ובהן פוטנציאל להחמרת דימום או כאב וסתי, נדידה של ההתקן או, לעתים נדירות, נקב של הרחם.
קריאה מומלצת:
Association of Reproductive Health Professionals
Emergency Contraception Website – Princeton University and the Association of Reproductive Health Professionals
8 Responses
תודה רבה, שאלה:
באיזה אופן עוזרת גלולה הפועלת *5* ימים אחרי המגע המיני? הרי הזרע עצמו לא שורד יותר מיומיים או אולי שלושה במערכת הנשית? מה היתרון של גלולה כזו?
הנני מצטרף לשאלה
היי רות (ו-Georgvon1). זרע יכול לשרוד בגוף עד 5-7 ימים. לא כל תאי הזרע שורדים את כל הזמן הזה, אבל המעט ששורדים עדיין יכולים להפרות ביצית. לכן עיכוב ביוץ גם חמישה ימים מהמגע המיני, עדיין יכול למנוע הריון.
היי
אם כבר כנראה התרחש הביוץ 18 יום לאחר מחזור וביום
ה18 אתמול הכנסתי באיחור טבעת נובירנג בצהריים בלילה קיימנו יחסי מין
יש צורך לקחת את גלולת היום שאחרי או שנובירנג גם משפיע או שבכלל אין סיכוי כי כנראה כבר אני אחרי הביוץ
תודה סיון
היי. לצערי ראיתי את התגובה/שאלה באיחור ניכר, ואני מניחה שכבר לא אקטואלי… מאד קשה לענות על שאלה כזו בלי המידע שסביב. בשאלות אמצעי מניעה בחירום אני ממליצה תמיד להתייעץ טלפונית או פנים מול פנים עם רופא/ה, אח/ות, או עם המתנדבות המעולות של "דלת פתוחה". ובמידה ויש ספק – ליטול את גלולת היום שאחרי.
רק בריאות!
ואם לוקחים אחרי שמקימיים יחסי מין נגיד אחרי שעה מה קורה
הגלולה פועלת אם נלקחה מתישהו בחלון של 72 שעות שאחרי המגע המיני, והיעילות עולה ככל שיותר קרוב למגע המיני (או 96 עבור גלולת אלה)..
היי אני לוקחת נובה רינג ,
בחודש שעבר הוצאתי את הנובה רינג ביום שישי והכנסתי במוצאי שבת לאחר שלושה ימים קיימתי יחסי מין עם בן זוגי
ומחשש לקחתי פוסטינור
החודש גם הכנסתי באיחור של יום את הנובה רינג , ולאחר שלושה ימים קיימתי שוב יחסי מין עם בן זוגי אך הוא גמר בפנים לאחר 8 שעות בדיוק לקחתי פוסטינור שוב פעם .
מה הסיכוי להריון ???