לראשונה אי פעם: סמנים לאנדומטריוזיס בבדיקת דם

אבחנת אנדומטריוזיס עדיין נעשית במקרים רבים בניתוח פולשני, לאור הקושי לאבחן בבדיקות הדמיה. מציאת סמנים פוטנציאלים בבדיקת דם יכולה להיות בשורה עבור נשים רבות

אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית המשפיעה על מיליוני נשים ברחבי העולם, בה תאי רירית רחם נמצאים גם מחוץ לרחם וגורמים כאב, תת פוריות, ותסמינים נוספים. הזמן החציוני לאבחון הוא כמה שנים מהופעת התסמינים, כשחלק מהעיכוב נובע מקושי טכני: בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד ו-MRI לא תמיד מזהות את הנגעים. למעשה, גם בימינו אבחנת אנדומטריוזיס נעשית לעתים קרובות בניתוח. לאור הסיכונים הטבעיים הקיימים בניתוח, הוא מוצע בעיקר לנשים עם תסמינים חמורים, בעוד נשים עם תסמינים קלים ובינוניים נותרות ללא אבחנה רשמית או טיפול מתאים. פיתוח שיטות חדשות, לא פולשניות, יכולות להפוך את האבחנה לפשוטה ונגישה יותר.

זו בדיוק חשיבות המחקר שפורסם בעיתון AJOG באוקטובר 2020.

מטרת המחקר הייתה לבדוק אם ניתן להשתמש בבדיקת דם כסמן לאבחנה של אנדומטריוזיס. הוא כלל 100 נשים שעמדו לעבור ניתוח לאבחנת אנדומטריוזיס. לפני הניתוח, החוקרות בדקו רמות של כמה סוגי מולקולות מיקרו-רנ"א (microRNA) בדם של הנשים. קבוצת אנדומטריוזיס הוגדרה כקבוצת הנשים אשר אובחנו עם אנדומטריוזיס לאחר הניתוח, וקבוצת הבקרה הוגדרה כקבוצת הנשים שלא אובחנו לאחר הניתוח.

תוצאות המחקר הראו את הפוטנציאל של הבדיקה. לנבדקות בקבוצת אנדומטריוזיס היו רמות ביטוי גבוהות באופן משמעותי של 4 סוגי מיקרו-רנ"א בסרום, ורמות נמוכות משמעותית של 2 סוגי מיקרו-רנ"א. לעומתן, בקבוצת הבקרה גילה הניתוח ממצאים שאינם אנדומטריוזיס – השכיח מביניהם היה שרירנים ברחם. לשלב במחזור החודשי ולשימוש בתכשירים הורמונליים לא הייתה השפעה משמעותית על רמות הביטוי של המיקרו-רנ"א.

זהו הוא הדיווח הראשון על סמן מיקרו-רנ"א, שיכול להבחין בצורה אמינה בין אנדומטריוזיס לבין מחלות גינקולוגיות אחרות, אם כי עדיין לא יכול לנבא את חומרת המחלה. היכולת לאבחן אנדומטריוזיס בבדיקת דם יכולה להוריד את הזמן עד לאבחנה, את הסיכון בניתוח, התקדמות המחלה, והתחלואה נלווית – ועשויה לתת תקווה לנערות ולנשים שנדרשות לבדיקות פולשניות כדי לקבל הסבר לכאב שהן חוות.

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא מחלה שקופה וכואבת, שההזנחה שלה לא מפתיעה בעולם שמעדיף לא לדבר על "ענייני נשים". מאת ד"ר ליאור ברוך

זיהוי מוקדם של כאב וסתי בנערות

כאב סביב הדימום החודשי הוא עניין נפוץ שהתרגלנו לראות כאחת מעובדות החיים. אך מה השפעתו על הביצועים האקדמיים, על הריכוז, ועל הנוכחות בבית הספר, ואיך זיהוי וטיפול מוקדמים יכולים לסייע בצמצום פערים חברתיים? מאת ליה נוביק

וגיניזמוס

כאב בחדירה המלווה חשש וכיווץ שרירים כלל אינו נדיר. המחקר סביב וגיניזמוס לוקה בחסר, ועל אף שרב הנסתר על הגלוי – יש טיפול. מאת ד"ר ליאור ברוך

2 Responses

    1. היי עליסה. למרבה הצער – לא. זוהי בדיקה שנמצאת במחקר ופיתוח, ועדיין לא נמצאת בשימוש שגרתי. אנחנו מלאות תקווה שהתוצאות של המחקר ימשיכו להיות מעודדות, ושיהיה אפשר להשתמש בבדיקה בעתיד הנראה לעין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

דילוג לתוכן