אנדויוגה – יוגה נשית לטיפול בתסמיני אנדומטריוזיס

חולות אנדומטריוזיס רבות נשלחות ליטול גלולות למניעת הריון על מנת להתמודד עם התסמינים. מחקר חדש מציע טיפול בכאב באמצעות יוגה נשית ופותח אפשרויות חדשות למטופלות. כתבה מאת ניצן חיים

אנדומטריוזיס – מחלה חמקמקה

אנדומטריוזיס היא מחלה התוקפת נשים ונערות בגיל הפוריות, המאופיינת בכאבי אגן, ובטן תחתונה במהלך הוסת, הביוץ וביניהם (ולעיתים במהלך שאר חלקי המחזור החודשי). כמו כן עלולים להופיע כאבים ביחסי מין, תסמינים במערכת העיכול, כאבי גב תחתון, בעיות בפוריות ועוד. המחלה נגרמת מהימצאות רקמת אנדומטריוזיס (הדומה לרקמת האנדומטריום הנמצאת ברחם) באזורים שונים בחלל הבטן, לדוגמת השחלות או המעיים.

רקמת האנדומטריוזיס היא רקמה תלוית הורמונים, המושפעת מהורמוני מין כמו אסטרוגן ופרוגסטרון. לכן, כמו רקמת האנדומטריום המצפה את הרחם מבפנים, היא משתנה, מתעבה ומדממת לאורך המחזור החודשי. בנוסף רקמה זו עשויה להפוך לדלקתית וליצור הידבקויות וציסטות, מה שעשוי לגרום לכאבים קשים ותסמינים נוספים.

כיום סוברים כי כ-10% מהנשים והנערות בגיל הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס. המחלה מאתגרת לאבחון שכן התסמינים דומים לתסמינים של תסמונת קדם וסתית (PMS), הנגעים לא תמיד ניתנים להבחנה באולטרסאונד (על חידושים בתחום האבחון של המחלה ניתן לקרוא כאן), וכן ישנו חוסר מודעות בקרב מטופלות ורופאות.

טיפול הורמונלי כקו ראשון לטיפול באנדומטריוזיס

דרכי הטיפול הקונבנציונליות לטיפול בתסמיני אנדומטריוזיס כיום כוללות בעיקר טיפול הורמונלי – גלולות למניעת הריון או נגזרות של ההורמון GnRH, לצד טיפול בכאב בעזרת משככי כאבים. במקרים של פגיעה קשה באיכות החיים של המטופלת אף מוצע ניתוח להסרת הנגעים וההידבקויות.

נטילת הורמונים נמצאה כאפקטיבית בהפחתת הסימפטומים עבור חלק מהנשים. ההורמונים מדכאים את המחזוריות של הגוף כך שרמת הורמוני המין בדם היא אחידה וקבועה לאורך כל החודש. אמנם האיזון הזה עשוי להפחית את התסמינים, אך הגלולות גם עלולות לגרום תופעות לוואי. לכן רבות פונות לטיפול אלטרנטיבי, כגון שינוי תזונתי, דיקור, צמחי מרפא ועוד.

יוגה יכולה לסייע בהפחתת התסמינים, אך איזה סוג של יוגה כדאי לי לתרגל?

במחקר קודם נמצא כי תרגול יוגה הכולל תנוחות יוגה ותרגילי נשימה סייע בהפחתת לחץ וחרדה ובכך הפחית את התסמינים של המחלה. מחקרים רבים בשנים האחרונות הראו כי באופן כללי,תרגול יוגה מסייע להפחתת לחץ וחרדה וכן מסייע בשיפור כאבי גב ואגן.

יוגה היא מסורת תרגול שהתפתחה במשך מאות שנים במזרח. במקור היוגה נוצרה על ידי גברים, עבור גברים. נשים לא היו חשופות אליה, או שתרגלו את התרגול שהוצע להן, שלא בהכרח תמך את מצבן הגופני המשתנה. מירה ארצי פדן, מבכירות המורות ליוגה בארץ, התאימה את התרגול עבור נשים בכל מעגלי החיים, וייסדה שיטה הנקראת יוגה נשית.

"יוגה נשית" שמה דגש על בריאות רצפת האגן, שחרור וטיפול ברקמות חיבור, רצועות ושרירים באזור האגן, תוך התייחסות לשינויים שגוף האישה עובר במהלך המחזור החודשי, בגיל המעבר ובזקנה. תרגול יוגה נשית כולל תרגול תנוחות יוגה קלאסיות ותנוחות חדשות, וכן תרגילי נשימה ייחודיים. כל אלו מותאמים לאנטומיה הנשית, וכוללים גם התייחסות לפן הנפשי-מנטלי של המתרגלות, המושפע בין השאר משינויים הורמונליים. הסגנון מותאם למתרגלות במגוון גילאים, יכולות ופתולוגיות.

נורית סיוון וקרן הלרשטיין-אביטן, מייסדות ה"אנדויוגה"
נורית סיוון וקרן הלרשטיין-אביטן, מייסדות ה"אנדויוגה". צילום: קרלי פיירבורן

אנדויוגה – יוגה מותאמת לאנדומטריוזיס

"אנדויוגה" הוא ענף של היוגה הנשית, המיועד לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס. הסגנון פותח על ידי נורית סיון וקרן הלרשטיין אביטן, מורות ליוגה נשית הסובלות בעצמן מאנדומטריוזיס. תרגול זה נועד להקל על הסימפטומים של המחלה, וכולל תנוחות המקלות על כאבי גב, כאבי אגן ועוד. תרגילי נשימה ומדיטציה, המאפשרים הורדת מתח וחרדה, הם חלק בלתי נפרד מהתרגול.

תרגול ה"אנדויוגה" הוא ייחודי כיוון שהוא מתייחס לנשים כאינדיבידואליות, ומעודד אותן ללמוד את עצמן ולחקור מה מתאים לגוף ולנפש שלהן באותו רגע. המתרגלות מונחות להתאים את התנוחות בהתאם לתחושות הגוף שלהן על ידי שימוש בעזרים כמו כריות בולסטר ושמיכות. השהייה בתנוחות מנוחה ומציאת שקט נפשי אפילו בזמן כאבים חזקים מעודדת את פעילות המערכת הפרא-סימפתטית (המערכת העצבית האחראית על פעולות רגיעה ועיכול – גם בהיבט רגשי ומנטאלי) להיכנס לפעולה, על חשבון המערכת הסימפתטית (המערכת העצבית האחראית על פעולות "הילחם וברח" ומתגייסת בתגובה לסכנה).

"תנוחת האישה" בה נעשה שימוש בתרגול יוגה נשית ואנדויוגה, המסייעת להפחתת כאב באגן ובגב התחתון
"תנוחת האישה" בה נעשה שימוש בתרגול יוגה נשית ואנדויוגה, המסייעת להפחתת כאב באגן ובגב התחתון. איור: נורית סיון

האם אנדויוגה משפרת את איכות החיים של מתמודדות אנדומטריוזיס?

במחקר שפורסם ב-2023 נבדק כיצד תרגול "אנדויוגה" עשוי להשפיע על איכות החיים של מטופלות עם אנדומטריוזיס. המחקר התבצע על ידי ענבל רבינס במסגרת תואר שני באוניברסיטת בן גוריון ובליווי פרופסור לאוניד קליחמן וד"ר לאה טנא בשיתוף עם מכללת סמינר הקיבוצים וד"ר גילי יוסף.

כ-50 משתתפות השתתפו במחקר, במהלכו הן מילאו שאלונים המצביעים על השפעת מחלת האנדומטריוזיס על איכות חייהן, וכן דיווחו על עוצמת הכאב ועוצמת הדימום במהלך הוסת.

בשלב הראשון של המחקר המשתתפות קיבלו טיפול קונבנציונלי במשך חודשיים, שכלל התערבות של הורמונים או משככי כאב במידת הצורך. לא נצפה הבדל באיכות חייהן או בעוצמת הכאב או הדימום לפני ואחרי הטיפול הקונבנציונלי.

לאחר חודשיים החל השלב השני של המחקר, שארך חודשיים גם כן. במהלך שלב זה, בנוסף לטיפול הקונבנציונאלי, הנשים הצטרפו לקבוצת תרגול שבועית של "אנדויוגה" באופן מקוון. הנשים התבקשו לתרגל פעם נוספת במהלך השבוע בכוחות עצמן. המפגשים כללו שיחה על התסמינים של המשתתפות, תרגול תנוחות יוגה מותאמות, תרגול נשימה, כתיבה אינטואיטיבית ומדיטציה. לאחר חודשיים בהם נוסף תרגול ה"אנדויוגה", נמדד בשלישית ציון השאלון, עוצמת הכאב והדימום.

את המחקר סיימו 42 נשים. תוצאות המחקר הוכיחו כי הוספה של תרגול "אנדויוגה" לטיפול הקונבנציונאלי שיפרה ב-10% את איכות חייהן של מתמודדות אנדומטריוזיס, וכן חל שיפור בעוצמת הכאב ובעוצמת הדימום עלייה דיווחו המטופלות. זאת לעומת הטיפול הקונבנציונלי לבדו, שלא הוביל לשיפור במדדים.

מעניין לראות כי הסעיפים שבהם חל שיפור משמעותי היו קשורים לתחושת השליטה עצמית, תחושת הרווחה הרגשית והחברתית, תחושת השתלבות החברתית, וכמו כן השפעה על מסוגלות בעבודה ושיפור באינטראקציה מינית.

מרכיב ייחודי בתרגול ה"אנדויוגה" הוא שהתרגול הותאם למצבן המשתנה של המטופלות, שכן לעיתים קרובות תסמיני המחלה משתנים במהלך המחזור החודשי ואף בין חודש לחודש. בתרגול הן קיבלו כלים משמעותיים להפחתת מתח, לשיפור זרימת דם אל האגן ולוויסות והפחתת כאב, הזמינים להן גם מחוץ למסגרת הקבוצתית. כמו כן, קבוצת התרגול שימשה כמעין קבוצת תמיכה בה התנהלו שיחות במסגרתן המטופלות יכלו לשתף על מצבן.

"תנוחת העובר" בה נעשה שימוש בתרגול יוגה נשית ואנדויוגה, המסייעת להפחתת כאב בבטן ובגב התחתון.
"תנוחת העובר" בה נעשה שימוש בתרגול יוגה נשית ואנדויוגה, המסייעת להפחתת כאב בבטן ובגב התחתון. איור: נורית סיון

אולי זה בכלל אפקט פלצבו?

מי שמתעניינת במתודולוגיית המחקר תתעניין בכך שמחקר זה הוא מסוג A-B design, כלומר מחקר שבו אותן מטופלות משתתפות בשני השלבים של הניסוי, ועל כן הוא פיילוט. החוקרות ציינו כי על מנת לוודא שאפקט הפלצבו אינו משחק תפקיד בתוצאות המחקר, יש לבצע מחקר נוסף בו תתבצע חלוקה לקבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת בו יחולקו המטופלות לשתי קבוצות בצורה אקראית, ולכל קבוצה יינתן טיפול שונה.

עם זאת, המחקר בהחלט מהווה צעד ראשון ואמיץ לטיפול בסימפטומים של אנדומטריוזיס עם פוטנציאל טיפולי עבור נשים הסובלות ממחלה זו או מפתולוגיות כאב נוספות. אנו מקוות שמחקרים כאלו ימשיכו להתבצע ולהציע אלטרנטיבה לאיכות החיים של המטופלות.

ענבל רבינס, חקרה את השפעת אנדויוגה על תסמיני אנדומטריוזיס
ענבל רבינס, חקרה את השפעת אנדויוגה על תסמיני אנדומטריוזיס. מקור: אתר ארגון מורי היוגה בישראל
מירה ארצי-פדן, מייסדת שיטת היוגה הנשית.
מירה ארצי-פדן, מייסדת שיטת היוגה הנשית. מקור: אתר היוגה הנשית

למי כדאי לתרגל אנדויוגה?

אמנם ההתערבות הטיפולית ב"אנדויוגה" הייתה קצרה יחסית, אבל התוצאות מובהקות. בהחלט ניתן לומר כי תרגול שבועי של "אנדויוגה" יכול להקל על התסמינים של אנדומטריוזיס ולשפר את איכות החיים של הסובלות מהמחלה. חשוב לציין שהתרגול לא מחליף טיפולים אחרים אלא ניתן בנוסף לטיפול הקונבנציונאלי על מנת לייעל ולשפר עוד יותר את איכות החיים.

החוקרות משערות שאם תרגול לתקופה קצרה הראה שיפור מובהק סביר ביותר שתרגול ממושך יותר יוכל להניב שיפור גדול יותר באיכות החיים של הנשים. בתרגול ממושך ייתכן שאף תהיה גם השפעה חיובית מובהקת על אספקטים נוספים באיכות החיים, כמו דימוי עצמי.

במהלך המחקר, מספר נשים פרשו כי לא הצליחו לפנות זמן עבור התרגול. זהו בהחלט חיסרון – תרגול דורש זמן חופשי, רצון והתמדה מצד המטופלות. ההשקעה הנדרשת עלולה להוות אתגר עבור המטופלות בעיקר אם הן סובלות ממצב רוח ירוד וחוסר חשק בגלל המחלה.

משמח כי ישנה דרך להשפיע על הסימפטומים הקשים ולשפר את איכות חייהן של הסובלות מאנדומטריוזיס. אך במקרה של התערבות זו היא דורשת פנאי, התמדה ומאמץ מצד המטופלת. אבל ההשקעה משתלמת, ולכן ככלל, המחקר ממליץ לאנשי הטיפול לעודד את הנשים להשתתף בשיעורי "אנדויוגה" כחלק מהתהליך הטיפולי באנדומטריוזיס.

רוצה לנסות יוגה נשית ואנדויוגה? מוזמנת להצטרף לתרגולים:

יוגה נשית: https://www.yogaforwomen.co.il

אנדויוגה: https://www.endoyoga.space/

שיעורי יוטיוב של אנדויוגה: https://www.youtube.com/@EndoYogaTherapy

למידע נוסף על מחלת האנדומטריוזיס באתר עמותת אנדומטריוזיס ישראל: https://endoisrael.org/

 

הכתבה נכתבה על ידי ניצן חיים, חברת צוות לבריאותה, סטודנטית לתואר שני בביולוגיה חישובית, מורה ליוגה ומתרגלת בשיטת היוגה הנשית;
בשיתוף עם מירה ארצי פדן, מייסדת שיטת היוגה הנשית בישראל, וענבל רבינס, החוקרת הראשית במחקר זה, בעלת תואר שני בפיזיותרפיה מאוניברסיטת בן גוריון ותואר ראשון מאוניברסיטת אריאל. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

לתקן את ההיסטוריה: שימוש במודלים חישוביים לתיקון נזקי תת ייצוג של נשים במחקר רפואי

שונית אגמון ופליאה גיליס מספרות על מחקרן לתיקון ההשפעות של תת הייצוג של נשים במחקרים קליניים באמצעות מודלים של

איך לקדם בריאות פמיניסטית בלי לקום מהכסא – יום האשה הבינלאומי 2018 #PressforProgress

איך אפשר ליישם רפואה פמיניסטית? יש כמה כללים שמנחים אותי במרפאה, בקריאת וכתיבת ספרות רפואית, בחיפוש וכתיבת מחקר, בהאזנה
דילוג לתוכן