"מה אתן רואות כשאתן מדמיינות התקף לב? האם הקורבן, ככל הנראה גבר, עוצר כל מה שהוא עושה, אוחז בחזהו ונופל לרצפה? זה מה שנקרא 'התקף לב הוליוודי'". כך נפתחת רשומת הבלוג החדשה של המשרד לבריאות האשה בארצות הברית.
מחלת לב היא גורם המוות הראשון בנשים בארצות הברית, כאשר יותר נשים מתות מהתקף הלב שלהן מאשר גברים. כבר שנים שמדובר על כך שהסימנים ה"קלאסיים" להתקף לב זוהו לאחר תצפיות על גברים. במציאות התמונה היא קצת אחרת, ובפרט עבור נשים. מחקרים הראו שנשים שחוות סימני התקף לב נוטות להתעכב בפניה לטיפול, בין השאר כיוון שהן לא מזהות את הסימנים כהתקף לב, וגם לאחר שהגיעו לטיפול רפואי, אבחנתן מתעכבת מסיבה זו ממש.
אז מה יחשיד אותנו לכך שהכאב המעורפל בחזה הוא מסיבה לבבית? ומהם סימני האזהרה שכל אשה צריכה להכיר?
ראשית, למחלת לב ישנם גורמי סיכון. לא שכיח שאשה בריאה בת עשרים, למשל, תסבול מהתקף לב. אמנם גורמי הסיכון נכונים לשני המינים, אך מסיבות שעדיין נחקרות, חלק מהם מסוכנים יותר לנשים מאשר לגברים. לדוגמא? עישון וסוכרת, שהשפעתן על נשים גדולה מההשפעה על גברים. אז על אילו גורמי סיכון אנחנו מדברות?
- גיל. הסיכון למחלת לב עולה עם הגיל. באופן בלתי תלוי, לאחר המנופאוזה (גיל הפסקת הוסת) ישנה ירידה ברמות ההורמון אסטרוגן, שתורמת לעליה בסיכון
- עישון
- סוכרת, ובפרט סוכרת לא מאוזנת
- היעדר פעילות גופנית, גם ללא תלות במשקל הגוף
- תסמונת מטבולית: שילוב של השמנה ממוקדת באיזור הבטן, יתר לחץ דם, שומנים לא תקינים בדם ורמות סוכר גבוהות
- עבר רפואי של יתר לחץ דם בהריון או סוכרת הריונית
- היסטוריה של מחלת לב במשפחה, ובפרט התקף לב בקרובת משפחה צעירה מגיל 65, או בקרוב משפחה צעיר מ-55
וכיצד "מרגיש" התקף לב? כל אחד מהתסמינים המפורטים מטה יכול להחשיד, אך בפרט אם מופיע שילוב של כמה תסמינים יחדיו, ובמיוחד אם הם מופיעים באופן פתאומי ובזמן מנוחה:
- כאב או אי נוחות בחזה. הכאב מפושט יחסית ואינו נקודתי, מתואר כלוחץ או "מועך", ולעתים כתחושת מלאות ואי נוחות. הכאב נמשך כמה דקות לפחות, או בא והולך.
- כאב חד בפלג הגוף העליון. נשים, יותר מגברים, נוטות לסבול מכאב בגב, בצוואר או בלסת, בכתף או בזרוע (לאו דווקא שמאל!), או בבטן העליונה, כתסמין של התקף לב.
- תחושת קושי בנשימה. לדוגמא, תחושה של מאבק כדי לנשום, או צורך בנשימה עמוקה במנוחה או בפעילות שבדרך כלל לא גורמת לקוצר נשימה.
- הופעת זיעה קרה. הופעה פתאומית של הזעה מוגברת ללא פעילות גופנית מיוחדת. מומלץ להיות רגישות להתקף הזעה חדש או מנותק מגלי החום של גיל המעבר, כיוון שלעתים נשים נוטות להתעלם מכך ולשייך זאת לתסמיני הפסקת הוסת.
- תחושת עייפות ותשישות פתאומיות ולא מוסברות. מדובר בתסמין שקל להתעלם ממנו, אך מעל חצי מהנשים בזמן התקף לב מתארות תחושה של תשישות פתאומית, שלא יכולה להיות מוסברת על ידי פעילות גופנית או מאמץ אחר.
- סחרחורת או תחושת חוסר יציבות.
- בחילה לא מוסברת ותחושת אי נוחות ברום הבטן. תסמין זה מופיע פי 2 יותר בנשים מאשר בגברים.
אם אתן בעלות גורמי סיכון למחלת לב, היו רגישות להופעת סימני האזהרה הללו. מחלת לב אינה לגברים בלבד. זיהוי מוקדם ופניה מהירה לטיפול יכולה לשפר משמעותית את ההחלמה מהתקף לב, להציל חיים ולמנוע נכות.
מומלץ לצפות בסרטון המצורף מטה, הלקוח מתוך קמפיין 'Go Red for Women' להעלאת המודעות למחלת לב בנשים. שתפו אותו עם חברות, ועזרו להעלות את המודעות.
What It Feels Like When a Woman Has a Heart Attack – Office on Women's Health Blog
http://www.womenshealth.gov/blog/heart-attack.html
Mayo Clinic – Heart disease in women: Understand symptoms and risk factors
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease/art-20046167
Ischemic Heart Disease in Women
http://www.medscape.com/viewarticle/738263
סרטוני הקמפיין 'Go Red for Women' להעלאת המודעות למחלת לב בנשים
2 Responses
שלום,
שמי מרב, גרושה ואמא לשני ילדים בוגרים.
בגלי 47 עברתי התקף לב קשה ( 1/3 לב החזרתי לבורא עולם )
אמנם זה היה לפני שלוש שנים ולפני חצי שנה התחלתי לעבוד. אבל הפחדים ותחושת חוסר האונים תוקפים כשאני לבדי בלילה.
תאמת, אין עם מי לדבר ולשתף . זהו
מרב יקרה, אני מבינה אותך, התקף לב הוא אירוע מטלטל. הרבה א/נשים מתמודדות/ים עם הרגשות שהתקף לב מעורר, גם שנים אחרי האירוע, וזה מאד מובן.
אם את זקוקה למקום לשתף בו, יש כמה אפשרויות שאני יכולה להציע:
1) אפשרות אחת היא להצטרף לקהילה של מטופלות/ים שחוו חוויה דומה לשלך, ושיבינו מה את עוברת. לדוגמא אתר "כמוני", שהוא רשת חברתית בנושאי בריאות. יש שם לא מעט קבוצות וקהילות שיכולות להתאים לך. אפשר להצטרף תחת שמך האמיתי או תחת כינוי בדוי, איך שיותר נוח לך. הנה קישור לאתר: http://www.camoni.co.il/
2) אפשר גם להצטרף לקבוצת תמיכה או לטיפול אחת-על-אחת דרך מכון שיקום הלב או הקופה בה את מטופלת. לרובם יש שירות של פסיכולוגיה רפואית בדיוק למטרה הזאת.
מאחלת לך המון בריאות.