טיפול פרפ (PrEP) למניעת HIV
טיפול תרופתי למניעת הדבקה ב-HIV (הוירוס הגורם למחלת האיידס) הפך מוכר ושכיח בשנים האחרונות בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. משמעות השם פרפ (PrEP, Pre Exposure Prophylaxis) הוא מניעת הדבקה לפני חשיפה. למעשה, מדובר בנטילת טיפול שמונע הדבקה ב-HIV במידה ותהיה חשיפה לוירוס. הטיפול המקובל היום הוא כדור אחד שניתן מדי יום, ומכיל בתוכו שתי תרופות: Emtricitabine + tenofovir disoproxil fumarate (F/TDF). התרופות מפריעות לנגיף ה-HIV להיכנס לתאי הגוף, ובכך מונעות הדבקה. טיפולים אחרים לאותה מטרה ניתנים בזריקה, או בטבעת נרתיקית למניעת HIV.
ארגון הבריאות העולמי, וגופי בריאות רבים בישראל ובעולם, אישרו את השימוש בתרופה בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, ובקרב נשים טרנסיות, כאשר ישנו סיכון גבוה להדבקה ב-HIV. פרוטוקול של כדור ביום מסוגל למנוע יותר מ-90% ממקרי ההדבקה. ומה עם נשים סיסג'נדריות (לא טרנסיות) אשר נמצאות בסיכון גבוה להדבקה? כאן הדעות חלוקות.
האם פרפ בכדור מתאים גם לנשים סיסג'נדריות?
מחקרים קודמים העלו ספק בנוגע ליעילות של F/TDF בנשים סיסג'נדריות, והציעו שנשים זקוקות לרמות תרופה גבוהות יותר כדי להשיג הגנה יעילה מפני HIV. בין השאר נמצא כי ריכוז התרופה ברירית הנרתיק אצל נשים הייתה נמוכה מהריכוז ברירית פי הטבעת של גברים שנטלו את הטיפול.
מחקר שפורסם במרץ 2024 ביקש לבדוק את יעילות התרופה בנשים בתנאי חיים אמיתיים, ולזהות מה משפיע על מידת ההקפדה על נטילת הטיפול. כדי לענות על הצורך הזה, נערך ניתוח נתונים של 11 מחקרים שנערכו בין השנים 2012 ל-2020. הנתונים הגיעו מ-6 מדינות, ובהן ארצות הברית, הודו ומדינות מאפריקה שמדרום לסהרה (בוצואנה, דרום אפריקה, קניה).
הערכת מידת ההקפדה על הטיפול נעשתה באמצעים סובייקטיביים, כמו דיווח של הנשים וספירת כדורים של התרופה; ובאמצעים אובייקטיביים, כמו מדידת רמות התרופה בדם.
הנשים שהיה עבורן מידע על מידת ההקפדה על הטיפול, חולקו ל-4 קבוצות:
- הקפדה קבועה וגבוהה (7 כדורים בשבוע)
- הקפדה קבועה בינונית (4-6 כדורים בשבוע)
- הקפדה קבועה נמוכה (פחות מ-2 כדורים בשבוע)
- הקפדה גבוהה בהתחלה אשר יורדת עם הזמן
הקפדה על טיפול מספקת הגנה טובה מפני הדבקה ב-HIV
בבדיקת כלל הנשים, בלי לבחון את ההקפדה על הטיפול, שיעור ההדבקה הכללי ב-HIV היה 0.72 מקרים ל-100 שנות מעקב (נהוג לסכום את זמן המעקב על פני כל המשתתפות בניסוי, ולנרמל את נתוני ההדבקה ל-100 שנים על מנת להשוות בין קבוצות שונות).
עבור מחצית מהנשים היו נתונים על מידת ההקפדה על נטילת הכדור. בקרב הנשים אשר הקפידו על נטילת 7 כדורים בשבוע לא נמצאו מקרי הדבקה ב-HIV. בקבוצת הנשים שהקפידו באופן בינוני על נטילת הטיפול, שיעור ההדבקה היה 0.49 מקרים ל-100 שנות מעקב. אצל נשים מקבוצת ההקפדה הנמוכה, שנטלו פחות מ-2 כדורים בשבוע, שיעור ההדבקה היה הגבוה ביותר – 1.27 מקרים ל-100 שנות מעקב. נשים צעירות (מתחת 25) ונשים ללא ילדים היו בעלות סיכוי נמוך יותר להקפיד על נטילת התרופה, ובעלות סיכוי גבוה יותר להדבקה בוירוס.
תוצאות המחקר מעודדות, ומראות כי הטיפול יכול להפחית את הסיכון של נשים סיסג'נדריות להדבקה ב-HIV. גם נטילה חלקית נתנה הגנה של כ-80%, ונטילה של 4-7 כדורים בשבוע נתנה הגנה של מעל 90% מפני הדבקה.
חשוב להדגיש שלמחקר ישנן מגבלות. הנתונים נשאבו ממחקרים שנערכו בתנאים לא אחידים ובשיטות שונות. הנתונים על מידת ההקפדה על הטיפול היו חסרים עבור כמחצית מהנשים, והתבססו בחלקן על דיווח עצמי או דיווח בדיעבד, שהם פחות אמינים. ובכל זאת, מדובר בכיוון מעודד עבור נשים שנמצאות בסיכון גבוה להדבקה.