האם תסמונת המעי הרגיש מושפעת מהמחזור החודשי?

המין והמגדר משפיעים על שכיחות ועל עוצמת תסמיני תסמונת המעי הרגיש (רגיז). מאת ד"ר ליאור ברוך

אני זוכרת היטב הרצאה אחת בזמן לימודי הרפואה באוניברסיטה, שבה המרצה פתח ואמר שהוא לא אוהב את השם "תסמונת המעי הרגיז", ומעדיף לקרוא לתסמונת "המעי הרגיש". זו הנקודה שבה הרצאה רגילה על מערכת העיכול, הפכה להיות הרצאה יוצאת דופן עבורי. נכון לכתיבת שורות אלה (תמיד חלמתי לכתוב את זה!) עדיין לא ברור מה גורם לתסמונת, וכיצד. בהתאם לזאת – יש מלא השערות, מתוכן בחרתי להביא כאן את ההקשר בין התסמונת, לבין מין ומגדר. אתן יודעות, כדי לגוון משאר הפוסטים בבלוג שעוסקים, בין השאר, גם במין ובמגדר.

תסמונת המעי הרגיש נקראת באנגלית Irritable Bowel Syndrome, או בקיצור – IBS. מחקרים משערים שכ-10-15% מהאוכלוסיה המערבית סובלות/ים מהתסמונת, נשים פי 2 יותר מגברים. חומרת התסמינים יכולה להיות קלה עד כדי שלא תפריע לאחת, ולחילופין להפריע מאד למישהי אחרת. רק כ-15% מהא/נשים עם IBS  פונות לעזרה רפואית. התסמונת אינה מסוכנת, ולמעשה אם אינה מפריעה לאיכות החיים, גם אין צורך לטפל בה.

כיוון שאין בדיקה היכולה לאבחן את המצאות התסמונת, האבחנה מבוססת על קריטריונים קליניים, ועל שלילה של מחלות אחרות. IBS מאופיינת בתסמינים הקשורים למערכת העיכול ונמשכים 6 חודשים לפחות: כאב בטן (Cramps), נפיחות בטנית, שינוי בתדירות היציאות או במרקמן (שלשול בנפח מועט, עצירות, או שילוב בין השניים), והקלה מסויימת בהרגשה לאחר מתן צואה. לעתים הללו מלווים בתחושה של התרוקנות לא מלאה, בגזים או בגיהוקים.

חשוב להדגיש שסימנים כמו ירידה במשקל, דם בצואה, נפח גדול של שלשול, צורך לקום בלילה כדי לתת צואה או כאב בטן המעיר משינה, הם מצבים שנדיר שיופיעו עם התסמונת, ועבורם נחוץ בירור רפואי נוסף. באותו אופן, התסמונת לא אמורה להביא לשינויים בבדיקות דם, ולכן אם בבדיקות נמצאה אנמיה, סמני דלקת, נוגדנים לא תקינים (דוגמת צליאק), או הפרעות אחרות – יש להמשיך בבירור.

IBS

ומה הקשר למין ולמגדר?

IBS  נפוצה יותר בקרב נשים ומושפעת בין השאר מגורמים פסיכולוגיים ומתפיסות חברתיות (אגב, "מושפעת מגורמים פסיכולוגיים" לא אומר שהיא מומצאת, או שהסבל שנגרם ממנה איננו אמיתי). חלק מהתיאוריות מראות שיש קשר בין התסמינים לבין סטרס רגשי, היסטוריה של תקיפה מינית, וגם תפקיד מגדרי בחברה (Gender Role).

IBS מושפעת גם מהמין – נקבי או זכרי. אחת מהעובדות המסקרנות, היא שהשכיחות של תסמונת המעי הרגיש אצל זכרים נשארת יציבה לאורך החיים, והתסמינים שלה יציבים בעוצמתם. עם זאת, אצל בנות המין הנקבי, התסמינים משתנים בעוצמה לפי התקופה במחזור החודשי, כאשר סביב גיל הפסקת הוסת (המנופאוזה) השכיחות של IBS  עולה, ולאחר הפסקת הוסת (חכו לזה!) יורדת.

העובדה הזאת היא שגרמה לכמה חוקרות/ים לחשוב שהתסמונת מושפעת מההורמונים המופרשים מהשחלה – אסטרוגן ופרוגסטרון. במחקר אחד, ביקשו מאוכלוסיה של נשים עם ובלי IBS, לתעד מדי יום תסמינים של מערכת העיכול (שלשול/עצירות וכדומה), ביומן שניתן להן. נשים עם IBS תיעדו החמרה של הסימפטומים בימים שממש לפני הוסת ובמהלכה, וירידה בסימפטומים בשאר החודש. ובמחקרים אחרים? נפיחות בטנית, למשל, תועדה אצל שני שליש מהנשים עם IBS  בימי הוסת. גם שליש מהנשים שאין להן IBS  תיעדו תופעות עיכול סביב תקופה זו של החודש. כדי לנטרל משתנים פסיכולוגיים, בחלק מהמחקרים ניתנו לנשים המשתתפות שאלונים, כדי לוודא שאין הבדל פסיכולוגי בין הנשים. כאשר לא נמצא הבדל פסיכולוגי בין קבוצת הנשים עם IBS  וקבוצת הנשים בלי, זה חיזק את דעת החוקרות/ים שיש כאן אלמנט גופני/פיזיולוגי, שככל הנראה קשור למחזור הוסת.

אז, היתכן שהירידה ברמת אסטרוגן ופרוגסטרון בימי הוסת וסביב גיל הפסקת הוסת, היא זו שגורמת להחמרה בסימפטומים?

my-toilet-paper-cat-cats-kitten-kitty-pic-picture-funny-lolcat-cute-fun-lovely-photo-images

כדי לבדוק את ההשערה הזאת נעשו מחקרים על נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון, במחשבה שאצלן רמות ההורמונים קבועות כל החודש, אבל לאחר שקלול הנתונים נמצא שגם אצל נשים שנוטלות גלולות, תסמיני המעיים גבוהים יותר בשבוע ההפסקה שבין חפיסה לחפיסה, ושבשבוע זה רמות ההורמונים אכן נמוכות יותר. כדי לבדוק לעומק את הנקודה הזאת, יש צורך בביצוע מחקר על נשים שנוטלות אמצעי מניעה הורמונלי ללא הפסקה.

ומה באשר להריון? מחקר קטנטן ביותר שבוצע בנושא הראה שסף הכאב של נשים לקראת סוף ההריון (כאשר רמת ההורמונים גבוהה), יותר גבוה מסף הכאב של נשים שאינן בהריון. כלומר? נשים בסוף ההריון היו פחות רגישות לכאב. ההשפעה של הריון על IBS  טרם נחקרה באופן ישיר.

*טריגר ניסויים בבעלי חיים* מחקרים בחולדות הראו רגישות גבוהה יותר לכאב בתקופה ההורמונלית שמקבילה לימי הוסת שבבנות אדם. רגישות גבוהה לכאב הופיעה גם לאחר מניפולציות לשחלה שגרמו לירידה בהורמוני השחלה של החולדות. כאשר נתנו לחולדות טיפול הורמונלי לפני הפרוצדורה, נמנעה הרגישות הגבוהה לכאב.

סביב נושא המעי הרגיש בתקופת הפסקת הוסת, המנופאוזה, נעשו לא מעט מחקרים. עם זאת, מדובר בתקופה בחיים שמסובך מאד לבודד ולחקור, כיוון שהמאזן ההורמונלי משתנה מבסיסו. השינוי ההורמונלי בתקופת המנופאוזה משלב הורמונים מהשחלה, מיותרת הכליה, מיותרת המח ומההיפותלמוס, וקשה לשייך את ההחמרה בתסמינים של המעי הרגיש דווקא לגורם אחד ולא לאחר. כמו כן, נשים שונות חוות את גיל הפסקת הוסת בגילאים שונים, וחלקן גם מקבלות טיפול הורמונלי חלופי. כל אלה מקשים על הסקת מסקנות ברורות.

כמו הרבה נושאים שקשורים להתאמת הרפואה למגדר ולמין, גם בנושא תסמונת המעי הרגיש יש לפנינו עוד דרך ארוכה. הקושי רב במיוחד, כיוון שמלכתחילה מדובר בתסמונת שעדיין לא ברור מה גורם לה להופיע, מה מחמיר את תסמיניה ומה מקל עליהם. אם נסכם את כל המחקרים שנעשו בתחום עד כה, נקבל רמזים ברורים שיש קשר בין התסמונת לבין הורמוני המין, התקופה במחזור הוסת, וגם המגדר עמו מזדהות/ים. אך עד שנגלה את כל סודותיו של המעי הרגיש, הרשו לי לאחל לכולנו נעים בבטן, ורק בריאות 😉

cottonelle-toilet-paper-puppy-dog

 


Do fluctuations in ovarian hormones affect gastrointestinal symptoms in women with irritable bowel syndrome?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19406367

Sex, gender, and irritable bowel syndrome: making the connections.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16115580

Menopause – Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Menopause

Irritable Bowel Syndrome

http://en.wikipedia.org/wiki/Irritable_bowel_syndrome

UpToDate – Clinical manifestations and diagnosis of irritable bowel syndrome in adults 

UpToDate – Pathophysiology of irritable bowel syndrome 

 

7 Responses

  1. בעקבות פנייתה של קוראת הבלוג, וברשותה כמובן, אני מוסיפה כאן הערה:
    הקוראת מעידה כי כחולת כרוהן (Crohn's Disease), מאז ומעולם הבחינה בקשר שבין תסמיני המחלה לבין התקופה במחזור הוסת. בירור זריז בספרות הרפואית העלה שהקוראת אינה לבד: נשים רבות עם המחלה מעידות על קשר דומה, כשהמנגנון ככל הנראה דומה לזה של תסמונת המעי הרגיש.
    תודה לקוראת שבזכותה למדתי משהו חדש 🙂 .
    מקווה שהמידע הזה ישמש מישהי מהקוראות, ורק בריאות לכולנו.

  2. אבל מה עם אנדומטריוזיס??? שיכול לגרום לבעיות עיכול רציניות? למה על זה לא דובר? אפילו לפעמים המחלה יכולה לחקות מחלות אחרות במערכת העיכול אם תאי רירית הרחם נדדו לשם ואפילו חדרו את דופן המעי..למה לא מדובר על זה?

  3. כתבה מעניינת.
    כאחת שמאובחנת עם שחלות פוליצסיטיות מגיל 16, מעי רגיש מגיל 20 ואנדומטריוזיס מגיל 28- אני יכולה להעיד בגוף ראשון שקשה מאוד למצוא גסטרואנטרולוג שמבין במחזור החודשי או לחילופין רופא נשים שמכיר בהשפעות ההורמונליות על התסמינים של המעי… כמה פעמים שמעתי מרופא שהתלונה לא בתחום מומחיותו במקרה הקל, או שאני מדברת שטויות במקרה הפחות נעים, אז אני הולכת לרופא אחר- והוא מציע טיפול שאני לא יכולה לקחת מסיבות טרטולוגיות או בגלל תופעות לוואי פסיכיאטריות (מעדיפה כאב פיזי על פני דיכאון, תודה), אני מוכנה לנסות, בודקת לבד עם פסיכיאטר ועם ייעוץ טרטולוגי, שואלת מה המעקב אחר התרופה- ולמי לפנות אם יופיעו תופעות לוואי- ומקבלת תשובה ש'כנראה לא יהיו' ו'התורים לפי זמינות הקופה'- קרי, ארבעה חודשים. נפלא לקבל טיפול תרופתי למעי רגיש בלי שום מעקב, בספק אם זה המצב עם חולי קרוהן וקוליטיס. אני מחליטה לוותר על הטיפול התרופתי שהוצע, כי גם ככה הטרטולוגי אמרו שאפשר בתקופת פוריות אך לא בהריון. מקווה שטיפולי הפוריות יצליחו מהר ושבקרוב לא תהיה ווסת לתשעה חודשים. נקלטת באורח נס מהר, אך התסמינים של המעי הרגיש מחמירים. מעניין מישהו? לא. התשובה הכללית, את בהריון זה יעבור, תאכלי סיבים ופירות וירקות ובמידת הצורך חוקן.. אחרי שבוע בלי יציאה, העובר שלי בועט וצועק. אני מניחה שצפוף לו. גם הוא מפסיק לבעוט בכל רגע אחרי יציאה מוצלחת. תחושה מוזרה. מישהו מהרופאים בכלל חשב עליו? זה משהו שאני בכלל יכולה להגיד לרופא, ועוד גבר שלא היה אף פעם בהריון?
    הפואנטה שלי, תוסיפי לנאמר בכתבה שנים מהחיים שבהם יש גם טיפולי פוריות, הריון, הנקה (כל אלו מצבים שמשפיעים על הטיפול התרופתי שאפשר לקבל, או יוצרים שינויים במצב התסמונת), תקבלי מערכת רפואית שהיא דלה מאוד באפשרויות שלה לסייע לנו כנשים עם בעיות חופפות או מורכבות שכולן תלויות הורמונים ברמה זו או אחרת. זו הסיבה האמיתית למה נשים לא פונות לטיפול. פשוט נמאס לנו לא לקבל מענה, לקבל מענה שלא מועיל, לשבת מול רופאים שמזלזלים או מערכת בריאות שבה את צריכה להיות הקייס מנג'ר של עצמך, ואם קיבלת החלטה שנוגדת את ההמלצה של הרופא המקצועי – כי את בעצם היחידה שמקשיבה לעצמך ומנסה להבין איך זה לחיות עם כמה תסמונות שונות במקביל- מתייחסים אלייך למישהי שלא משתפת פעולה, עצוב …

    1. גליה יקרה,
      כאבתי איתך בכל מילה. לפעמים התסכול מכביד אפילו יותר מהתסמינים הגופניים. נגעת בשתי נקודות חשובות: הטיפול התרופתי בראי מעגל הפוריות, והבריאות והרווחת של האדם הקטן/ה שאנחנו מטפחות בזמן הריון. תודה שחלקת.

  4. עברו 9 שנים. אולי יש עדכונים? אולי כבר מצאו קצת יותר על התסמונת ועל ההקשר ההורמונלי? בתודה, אישה בווסת באמצע התקף כאבים שהתחיל בדיוק בעת תחילת הווסת 😭

    1. היי סיון. מאחלות שההתקף יעבור במהרה!
      יש לנו כתבה יותר עדכנית על נושא דומה, מ-2021:
      https://livriuta.com/gi_symptoms_menstruation/
      למרבה הצער, המחקר התקדם, והקשר ההורמונלי ברור הרבה יותר, אבל ההמלצות למניעה או טיפול עדיין לא השתנו מהותית…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

דילוג לתוכן