האגודה למלחמה בסרטן פרסמה החודש נתונים מעודדים בנוגע לסרטן צוואר הרחם בישראל. לפי דו"ח האגודה, שיעור המקרים החדשים של סרטן צוואר הרחם בארץ נמוך משמעותית מהשיעור בארצות הברית ובאירופה: 5 מקרים חדשים על כל מאה אלף נשים בישראל, בהשוואה לכ-13 מקרים במדינות אירופה.
גם שיעורי ההשרדות של נשים עם סרטן צוואר הרחם, גבוה מאשר באירופה ובארה"ב, ועומד בארץ על מעל 71%, מקום שלישי אחרי קוריאה ונורווגיה. לפי הדו"ח, אחוזי התמותה מסרטן צוואר הרחם נמוכים בארץ בכ-38% בהשוואה לשאר מדינות ה-OECD. לאורך השנים ישנה מגמת עליה בשיעורי ההשרדות, וירידה בשיעורי התמותה מהסרטן בארץ.
בקרב הנשים בישראל, מרבית מקרי סרטן צוואר הרחם מופיעים בנשים יהודיות, ומיעוטם בנשים ערביות. אין הבדל משמעותי בגיל האבחנה או באחוזי התמותה בין הקבוצות.
גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם מתאפשר באמצעות בדיקת סקר הנקראת בדיקת פאפ (Pap Smear) אשר מבוצעת במהלך בדיקה גינקולוגית רגילה, ובה לוקחות דגימת תאים מצוואר הרחם באמצעות מטוש. הבדיקה ממומנת בסל הבריאות החל מגיל 35 ועד גיל 54, מדי 3 שנים. המלצות הארגון הבריאות העולמי הן ביצוע הבדיקה החל מגיל 21 ועד גיל 65, אחת לשלוש שנים.
הגורם העיקרי לסרטן צוואר הוא וירוס הפפילומה (HPV) המועבר במגע מיני ולא רק בחדירה. לא כל הדבקה בוירוס גורמת להיווצרות הסרטן, ומרבית מקרי ההדבקה חולפים מעצמם, או גורמים התפתחות יבלות בלבד. עישון והדבקה בוירוס ה-HIV הגורם לאיידס, מעלים את הסיכון לפתח סרטן בעקבות ההדבקה. שני חיסונים כנגד הוירוס קיימים היום: חיסון הגרדזיל (Gardasil) המגן מפני 4 זנים של הוירוס, וחיסון הסרווריקס (Cervarix) המגן מפני שניים. את החיסונים ניתן לקבל החל מגיל 9-10 ועד גילאי 26 לגרדזיל, ו-54 לסרווריקס. החיסון נכלל בסל הבריאות לתלמידות ותלמידי כתה ח'.
שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם – 2015