עשרות נרשמו לכנס ההקמה של החברה לרפואת הנקה בישראל. ד"ר ליאור ברוך שוחחה עם ד"ר יעל לצט בן עמי על הדרך אל ההישג.

במאי השנה, 2018, התקיים כנס ההקמה של החברה לרפואת הנקה בישראל. אל הכנס נרשמו מאות רופאות ורופאים, והנוכחות גדשה את האולם. זו הייתה עדות פיזית לצורך המקצועי ברפואת הנקה ובתמיכת הקהילה הרפואית בתחום. הקמת החברה היא אבן דרך בפעילות של קבוצת נשות מקצוע בתחום הרפואה וההנקה, שעמלות כבר תקופה ממושכת על מִיסוד התחום בישראל. אחת מהן היא ד"ר יעל לצט בן-עמי, שהיה לי העונג והכבוד לראיין כאן. כשאני מבקשת ממנה לספר על עצמה, היא עונה בנעימות אופיינית.

"אני ד"ר יעל לצט בן-עמי, מומחית ברפואת משפחה, בת 39, נשואה לניר ואמא לזהר (6) ולנעם (3), גרה בערד ואוהבת מאוד את הנגב ומרחביו. אני בוגרת לימודי רפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, ועובדת במחלקה הצבאית לרפואת משפחה. בשנים האחרונות אני לומדת ועוסקת ברפואת הנקה, בהכשרה להיות יועצת הנקה מוסמכת (IBCLC) וחברת האקדמיה לרפואת הנקה (ABM) שהינה גוף רפואי בינלאומי העוסק בקידום, שימור ותמיכה בהנקה".

איך התחיל העניין שלך בהנקה וברפואת הנקה?

"את רפואת ההנקה גיליתי מתוך צורך אישי לאחר לידת בנותיי. ההנקה אצלי לא הייתה מובנת מאליה, משום שאני לוקחת תרופות למחלה כרונית. כמו אצל רבות אחרות, גם אצלנו ההנקה הייתה רצופת התמודדויות. זו הייתה עבורי תקופה לא פשוטה, שכללה ניסיונות הנקה של תינוקת שהתרגלה לבקבוק, שאיבות, חוסר שינה ואתגרים פיזיים ורגשיים. נעזרתי ביועצות הנקה ולמדתי המון על רפואת הנקה.

בכל הזמן הזה חשבתי מה עושה אישה במצבי, שאינה רופאה ושהעזרה הרפואית אינה נגישה לה. התובנה שנבטה בי בכל התקופה הזו הייתה שלכל אם מגיעה הזכות להניק אם בכך בחרה, ולקבל ייעוץ רפואי ומקצועי אמין ובר השגה.

לצערי, לפני כשנה וחצי אובחנתי כחולה בסרטן שד ועברתי תקופה מאתגרת מבחינה בריאותית ואישית. הלימוד והעיסוק ברפואת הנקה נתנו לי תחושת שליחות שעזרה לצלוח את התקופה הזאת מחוזקת. זו הייתה חוויה מעצבת בהרבה רמות ועכשיו כשהיא מאחוריי – אני נחושה להעלות מודעות, להוביל שינוי ולתת לנשים את הכלים שעזרו לי להצליח בהתמודדות עם הנקה מאתגרת".

דר. יעל לצט בן עמי
ד"ר יעל לצט בן עמי (ובתה נעם!). קרדיט לתמונה ניר לצט בן עמי.

כיצד עלה הרעיון להקמת החברה, ואיך התגלגל עד להקמתה?

"תהליך הקמת החברה איחד 9 רופאות מרחבי הארץ שעסקו בצורה כזו או אחרת ברפואת הנקה. המכנה המשותף היה שכולנו חברות ה- ABM וכך לפני כשנה וחצי הצלחנו לאתר אחת את השניה ולחשוב כיצד אפשר לקדם את רפואת ההנקה בישראל. במפגשנו הראשון הבשיל הרעיון של הקמת החברה כגוף שיאגד רופאות ורופאים, ויאפשר את המשך העשייה בצורה ממוסדת ואחידה יותר. ניסחנו מטרות וחזון, שלחנו קול קורא שהביא לרישום של מאות רופאים ורופאות תוך שבועות ספורים, ואיתם פנינו להסתדרות הרפואית לישראל (הר"י). תהליך ההקמה כלל הרבה עבודת חשיבה, וצורך להוכיח כי קיום החברה חשוב ועומד בסטנדרט הנדרש מאיגוד רפואי מקצועי.

הקמת החברה היא צעד פורץ דרך בכל כך הרבה מובנים! בין השאר זו הפעם הראשונה בעולם שמוקם גוף רפואי מקצועי ברמה לאומית שמוקדש לתחום ההנקה, זה הישג שמכתיר את ישראל כמובילה ומתוות דרך.

זה הישג אדיר! מהי מטרת החברה? מה הייתן רוצות להגשים?

"מטרתנו לתת את התמיכה הרפואית שתאפשר לנשים שרוצות להניק להצליח בכך. החברה שואפת לקדם את היכרותה של המערכת הרפואית בישראל עם רפואת ההנקה, להרחיב ולמסד את המענה הטיפולי בבעיות הנקה, ולהעמיק את המחקר כדי להמשיך ולשפר את הפתרונות הקיימים. החזון שלנו הוא רפואה התומכת בנשים ומעניקה להן ייעוץ רפואי מקיף, הכולל התייחסות למחלות רקע ולמצבים רפואיים המופיעים במהלך ההנקה.

לפי סקרים, 90% מהנשים בישראל מתחילות להניק לאחר הלידה, אבל בגיל חודשיים רק 50% מהן עדיין מניקות בלעדית ורק 70% מניקות בכלל. אחת הסיבות להפסקת הנקה מוקדמת היא העדר תמיכה, במיוחד סביב עניינים רפואיים הקשורים באם, בתינוק או בהנקה עצמה. מטרתנו לסייע לרופאים ולרופאות לתת מידע מהימן לגבי הנקה, טיפול מתאים ותמיכה נכונה, ולאפשר לאימהות להניק בצורה הנוחה והטובה ביותר עבורן".

מתוך כנס ההקמה החברה לרפואת הנקה
מתוך כנס ההקמה של החברה הישראלית לרפואת הנקה. קרדיט לתמונה: יפעת שגב

מה הכוח המניע מאחורי הפעילות החברתית-מקצועית הזאת?

"בעשורים האחרונים שיעור המניקות עולה בהתמדה עם ההבנה של יתרונות ההנקה לאם ולתינוק. השיח הציבורי מאפשר לנשים להשמיע את קולן והן מציגות צורך אמיתי בתמיכה ויעוץ המותאמים לצרכיהן – בנושאי פוריות, מיניות, לידה, הנקה וגידול ילדים והשילוב עם זוגיות, השכלה וקידום מקצועי.

כל אחת מחברות הועד המייסד של החברה מגיעה עם הניסיון האישי והמקצועי, ועם נקודת המבט שלה על הנושא החשוב הזה. חלקנו עוסקות בהנקה יותר מ-20 שנה והגענו למסקנה שיש פער בין הצורך בתמיכה ובין המענה הניתן כיום, – פער שצריך למלא. .

תחום ההנקה מתמודד עם סוגיות חברתיות ורפואיות שונות. מחקרים מראים שהנקה מורידה את הסיכון של האם לחלות במחלות כרוניות כסוכרת, לחץ דם, מחלות לב וסרטן השד; קיים כיום מחקר פורץ דרך על שימוש במרכיבים הקיימים בחלב אם לטיפול בסרטן; סוגיית נטילת תרופות שונות במהלך הנקה והשפעתן על התינוק היא תחום מחקר דינאמי מאוד, לאור פיתוח תרופות חדשות, והשימוש העולה בתרופות צמחיות ובמריחואנה רפואית בהנקה.

המאפיין הייחודי של רפואת הנקה, הוא היכולת לתת מענה מהיר ומיידי לצרכים של האם ותינוקה, ולהציע פתרונות רפואיים מתקדמים, תוך יצירת שינוי אמיתי עבור האם ותינוקה, בשלב חשוב כל כך עבורם. היכולת לתת מענה רפואי וסיוע בנקודת הזמן החיונית כל כך ממלאת אותי סיפוק עצום".

אנחנו מדברות הרבה על הנקה ורפואה. את חושבת שזה תחום שעובר מדיקליזציה? 

"כשמדובר על כאב גב, ברור שמדובר בבעיה רפואית. לא בכל כאב גב צריך רופא/ה. לפעמים הפתרון בפעילות גופנית, בטיפול משלים, בפיזיותרפיה או במשככי כאבים פשוטים. במקרים אחרים יכול/ה רופא/ת המשפחה לעזור, ובמקרים קשים – אורתופד/ית. אם נקביל את זה לבעיות בהנקה הרי שמרבית הליווי ייעשה ללא הרופא/ה, אך כשיעלה הצורך בטיפול תוכל רופא/ת המשפחה לעזור, ובבעיות מורכבות – מומחית או מומחה ברפואת הנקה".

 

לוגו החברה לרפואת הנקה 400X260

מה החלומות לעתיד?

"השאיפה היא לקיום מסגרת ברורה וזמינה לקבלת יעוץ וטיפול במצבים רפואיים הקשורים בהנקה. שכל אישה שמעוניינת בכך תוכל להיעזר ביועצת הנקה ללא תלות באיזור מגוריה – פריפריה ומרכז; שכל רופא/ת משפחה ורופא/ת ילדים יידעו לתת מענה איכותי לנשים שמתייעצות על בעיות רפואיות בהנקה; ושבכל מרפאת מומחים בקהילה או בבתי החולים תתקיים מרפאת הנקה עם צוות מיומן בטיפולבבעיות הנקה מורכבות יותר, ובעלות שווה לכל נפש.

אנחנו מזמינות רופאות ורופאים המבקשים ללמוד עוד להירשם לחברה לרפואת הנקה, להגיע לכנסים ולפנות אלינו בכל שאלה רפואית ומקצועית. מבחינתי האישית, ההתגייסות להקמת החברה ולקידום רפואת ההנקה בישראל היא ניצחון , שיחולל שינוי חשוב עבור נשים ואימהות.

בקרוב יושק האתר הרשמי שלנו ועד אז ניתן לפנות אלינו לכתובות:

ibfmedmail@gmail.com , info@ibfmed.org

 


תודה לד"ר יעל לצט בן-עמי ולחברות הועד המייסד של החברה לרפואת הנקה בישראל:

  • ד"ר מירה ליבוביץ – מומחית ברפואת משפחה, IBCLC מזה כ- 20 שנה, חברת ה- ABM. עובדת שנים רבות עם נשים מניקות ותינוקות. בשנים האחרונות עובדת כרופאה בכירה במחלקת יילודים ב"מעייני הישועה" ומקיימת שם מרפאת הנקה פעמיים בשבוע.
  • ד"ר דינה צימרמן – מומחית ברפואת ילדים, IBCLC מזה כ- 25 שנה, חברת ה- ABM, רופאה אחראית אם וילד מחוז ירושלים של משרד הבריאות, רופאת ילדים בקהילה, מנהלת רפואית של סניף מודיעין של "טרם" – מרפאות לרפואה דחופה
  • ד"ר אילנה קורן – מומחית באנדוקרינולוגיית ילדים, IBCLC מזה 12 שנה. עובדת כאנדוקרינולוגית ילדים בביה"ח "כרמל" ובשירותי בריאות כללית
  • ד"ר דינה הרבט – מומחית ברפואת משפחה, חברת ה- ABM, מרצה בנושאי הנקה לסטודנטים מתמחים ומומחים ברפואת משפחה וילדים מזה כ- 18 שנים. עובדת במרפאה של שירותי בריאות כללית באיזור ירושלים.
  • ד"ר מיכל מנסובסקי – מומחית ברפואת משפחה, חברת ה- ABM, עובדת במרפאה של מכבי שירותי בריאות בגליל המערבי ועוסקת ברפואת הנקה בקהילה מזה כ- 9 שנים.
  • ד"ר מורן פרידמן – מומחית ברפואת משפחה, בהכשרה ל- IBCLC, חברת ה- ABM, רופאת כפר בשירותי בריאות כללית בחוף הכרמל, עוסקת ברפואת הנקה במסגרת עבודתה כרופאת משפחה.
  • ד"ר שרון שגב-דומאי – מומחית ברפואת ילדים, מדריכת הנקה, חברת ABM. שותפה במרפאה עצמאית של מכבי שירותי בריאות וקופת חולים מאוחדת. הקימה מרפאת הנקה במרפאתה, עם יועצת, הנותנת שירות משולב כצוות רופאה -יועצת.
  • ד"ר נעה גור-אריה זיו – מתמחה ברפואת משפחה בשירותי בריאות כללית באילת, מדריכת הנקה, חברת ה- ABM, עוסקת ברפואת הנקה באיזור אילת

הפרסום באישור דובר צה"ל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

pelvic exam

כח המשימה האמריקאי לרפואה מונעת: אין ראיות המצדיקות בדיקה גינקולוגית שגרתית

עדכון חדש של כח המשימה לרפואה מונעת של ארה"ב קובע שנכון לימינו אין ראיות שמצדיקות בדיקה גינקולוגית שגרתית בהיעדר