יום הנשים הבינלאומי 2022 תחת ההאשטאג #BreaktheBias, מעודד אותנו להתייחס להטיות מגדריות. אז מה חושבות חברות הצוות של לבריאותה על ההטיות המגדריות ברפואה?

יום הנשים הבינלאומי לשנת 2022 מעודד אותנו להתייחס להטיות מגדריות (gender bias), תחת ההאשטאג #BreaktheBias. למרבה השמחה, העשור האחרון הציף לדיון הציבורי והמקצועי את ההטיות המגדריות ברפואה, אלו שמשפיעות על מטופלות ומטופלים ועל נשות ואנשי הרפואה.

לאורך ההיסטוריה עוצבה הרפואה לפי המודל הגברי, כיוון שגברים היו אלו שהורשו לעסוק במקצוע ובמחקר, והמודל הנשי נותר יוצא הדופן. גם בימינו סטריאוטיפים מגדריים משפיעים על כל שלב במפגש עם מערכת הבריאות – החל מייצוג דל במחקר הרפואי, דרך שכיחות גבוהה יותר של אבחנות שגויות או מאוחרות בנשים, ועד לטיפול שעשוי לפספס ניואנסים מגדריים. גם בריאות גברים נפגעת מהטיות מגדריות, דרך תת-אבחון ותת-טיפול בהפרעות שנחשבות בחברה כ"נשיות". בפועל, כך נוצר אי שוויון בבריאות.

ניטרול ההטיות המגדריות אינו פשוט. ההכללות המגדריות שספגנו מהסביבה הופנמו אל תת המודע שלנו לאורך שנים. השנה איתגרנו את חברות הצוות של "לבריאותה" עם השאלה כיצד ניתן להתמודד עם ההטיות המגדריות ברפואה.

 

נגה שיפמן

ד"ר נגה שיפמן, מנהלת צוות תוכן, מתמחה בפסיכיאטריה

במפגש הרפואי בבריאות הנפש, אבחנות ניתנות על בסיס קריטריונים מבוססי-מחקר וחוש קליני. לצד ההטיות של הקריטריונים הללו וההטיות שלנו "מהבית", חשוב לנו כמטפלות להבין את הצרכים הייחודיים בתוך סיפור החיים של כל מטופלת. האחריות לכך היא משני צידי השולחן- אם האבחנה, הטיפול התרופתי, או הפסיכותרפיה לא מרגישה נכונה לכן – בואו נדבר על זה. תחדדו מנקודת המבט שלכן, תביאו מאמרים וספרים לפגישות שלנו, תהיו שותפות פעילות בתוך הטיפול, תעזרו לנו להיות מדוייקות יותר עבורכן. כך, בתוך מערכות יחסים טיפוליות, בצעדים קטנים ולאורך שנים, משתנה הקליניקה כולה.

שירי מרגלית SMALL

שירי מרגלית, חברת צוות תוכן, סטודנטית לרפואה

פעם שמעתי הרצאה בה נאמר על איבר בגוף: "באופן נורמלי, הוא בגודל מסוים, אצל נשים הוא בגודל אחר". המרצה לא התכוון להגיד ש-50% מהאוכלוסייה היא לא נורמלית – זה פשוט הרגל, שמתבסס על שנים של לימודים ומחקרים שלא לקחו בחשבון נשים. בתקופה האחרונה אנו עדות לשינוי הולך וגובר בתפיסה הזאת, וכולנו לומדות יחד לזהות את ה"הרגלים" האלה ולדרוש את תיקונם, לטובת בריאות נשים טובה יותר.

Inbal Mandler SMALL

ענבל מנדלר, חברת צוות תוכן, סטודנטית לרפואה

כמטופלות יש לנו כוח לקדם את הרפואה לטובתנו כשאנחנו משתפות. מדברות על המפגש במערכת הרפואית עם חברות, אימהות ונשים אחרות. ביחד אנחנו יכולות לחשוב מה נכון שיהיה, מה אסור בשום אופן שיקרה, ולייצר רעיונות חדשים- לרפואה רגישה שרואה אותנו כנשים. כשאנחנו משתפות אנחנו מטילות ספק ומערערות את התבניות המגדריות.

Ravit Yohay Shabshin small

רוית שבשין-יוחאי, רכזת הדרכות, סטאז'רית לרפואה

לנו כנשות מקצוע תפקיד חשוב! כשאנו נמצאות בכובע של מטופלת יש לנו את היתרון להבחין בהטייה שמתקיימת בעת המפגש הרפואי עימנו ולשקף לצד השני את הפער לקראת מפגשים רפואיים נוספים. כמטפלות, עלינו לדאוג ללמד את הנושא בפגישתנו עם סטודנטים וסטודנטיות, מתמחים, מתמחות וקולגות. להרים דגל וקול צעקה להטייה קיימת ולדאוג להפוך מקרים כאלו למקרים לימודיים בסביבה הרפואית.
ולך, כמטופלת, אחריות חשובה לא פחות! תשאלי, תחקרי, תבדקי! תעמדי על זכויותייך ותדאגי לקבל תשובות לשאלות ויחס הוגן.

נורית רודיך - חתוך

ד"ר נורית רודיך, מנהלת צוות מדיה,
מתמחה ברפואת משפחה

מטופלות יכולות לנסות ולהתמודד עם ההטייה המגדרית על ידי למידת הנושא. רק מעצם כך שהן יודעות שהדבר קיים הן כבר עושות את הצעד הראשון. דבר שני זה לבטוח בעצמן, כשהן מרגישות שמשהו לא בדיוק בסדר איתן, ואומרים להן שהן ׳הוזות׳, או ׳היסטריות׳ זה אומר דרשני, מה שנקרא ״פה חשדתי״.

הקהילה הרפואית יכולה וצריכה להתמודד עם ההטיות המגדריות ברפואה על ידי העלאת הנושא על סדר היום, משמע; שימת דגש על כך במחקרים עתידיים, עין בוחנת על מחקרים קיימים, פיתוח התחום עד כדי תת התמחות רשמית, ועוד ועוד… אבל הכי חשוב להתעדכן כל הזמן בנושא, בייחוד על ידי מעקב אחרי ׳לבריאותה׳ במדיה החברתית כמובן!😎
ועכשיו ברצינות, רפואה מגדרית זה תחום די בחיתוליו, כיף ומרגש לראות אותו מתפתח, זו האחריות של כולנו.

תדמית ליאור ברוך 06-03-2022 ריבוע

ד"ר ליאור ברוך, מייסדת ומנהלת לבריאותה,
מתמחה ברפואת משפחה

המחשבה על הטיות מגדריות ברפואה הוא מייאש. היינו רוצות לדמיין את המפגש הרפואי כניטרלי; כזה שאפשר להיכנס אליו פצועה ולצאת מתוקנת. לפעמים כואב לחשוב שזה לא ככה, והתגובה שמתעוררת היא הכחשה או התעלמות.

מה שהקהילה הרפואית יכולה לעשות כדי להתמודד עם ההטיות המגדריות, הוא להכיר בהן. לא לכבות את אי הנוחות, אלא לתת לה מקום. הכרה כזאת תוריד את המחסומים שעומדים בפני ייצוג שווה לכל המינים והמגדרים במחקר, בקליניקה, בניהול ובחינוך רפואי.

ולמי שאינן.ם צוות רפואי? בואו מוכנות. נסו לצרוך תוכן רפואי מהימן ופמיניסטי, לשאול שאלות ולהכיר את הזכויות שלכן. נסו להישען על מקורות תמיכה שתוכלו למצוא, ולתמוך בעצמכן באחרות. סולידריות היא כוח שיכול להניע בריאות שוויונית יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

Cervical Cancer Ribbon  קטן

שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל – מהנמוכים בעולם המערבי

שיעור המקרים החדשים ושיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל הם מהנמוכים בעולם המערבי. מאת ד"ר ליאור ברוך
צילום מסך 2023-05-21 143848

גיל המעבר מגביר תסמיני סכיזופרניה – בגלל האסטרוגן? מאת יואב מה-טוב

ישנם הבדלים מהותיים בין גברים לנשים באבחון, בטיפול ובסימפטומים של סכיזופרניה. מחקרים חדשים מצביעים על ירידה בהורמון אסטרוגן כהסבר לתופעה.
דילוג לתוכן