גם בהפרעה טורדנית כפייתית קיימים הבדלי מין ומגדר, כמו ברבות מהאבחנות בתחום בריאות הנפש וברפואה בכלל. לציון יום בריאות הנפש לשנת 2020, נשים עם OCD שיתפו עמנו את תחושותיהן, ועדויותיהן שזורות בין שורות הכתבה. כתבה מאת נגה שיפמן
לעיתים ניתן לשמוע את המונח OCD כמילה נרדפת לסדר וניקיון מוגזם או לרצון לשלמות, אך הפרעה טורדנית-כפייתית (הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, Obsessive Compulsive Disorder, OCD) היא הפרעה נפשית משמעותית המשפיעה על התפקוד היום יומי של הלוקות והלוקים בה.
OCD היא הפרעה המאופיינת באובססיות: מחשבות חוזרות וקבועות, דחפים, או תמונות הנחוות כחודרניות ולא רצויות ושגורמות למצוקה או לחרדה. לעיתים יתבצעו ניסיונות להדוף או להתעלם מהאובססיה באמצעות מחשבה או פעולה אחרת, כלומר על ידי ביצוע קומפולסיה. קומפולסיה היא התנהגות חוזרנית כמו שטיפת ידיים, סידור או בדיקה, או פעולה מנטלית כמו תפילה, ספירה, חזרה על מילים או משפטים. מטרתה להפחית את האובססיה ואת המצוקה הנלווית אליה. OCS (Obsessive Compulsive Symptoms) הם סימפטומים של אובססיות וקומפולסיות על ספקטרום רחב של חומרה, ויכולים להוות סימן מקדים להתפתחות של OCD.
לאנשים עם OCD ו-OCS מגבלה בחיי היום יום ובתפקוד החברתי והתעסוקתי. על פי נתוני הלשכה הלאומית לבריאות הנפש OCD משפיע על כ-1.2% מהאוכלוסיה, אך יש לציין כי קיימות סטטיסטיקות רבות לגבי שכיחות OCD בעולם. אם ניקח בחשבון את כלל הספקטרום מ-OCD ל-OCS, המספרים בספרות המקצועית עולים אפילו ל-19% באוכלוסייה.
מאמר שהתפרסם השנה סקר עשרות מחקרים ממגוון מדינות ומצא שלנשים יש סיכוי גבוה פי 1.6 ללקות ב-OCD מאשר לגברים. כמו כן, לפי מאמר סקירה משנת 2019, קיימים מספר הבדלים בין גברים ונשים הלוקים בOCD; בגיל הילדות OCD יותר נפוצה בבנים, אך בגיל ההתבגרות והילך היא נפוצה יותר בקרב נערות ונשים. כמו כן, זכרים נוטים לחלות בגיל מוקדם יותר מאשר נקבות. האובססיות הנפוצות בקרב גברים קשורות למחשבות כפירה, בעוד שבקרב נשים האובססיות הנפוצות הן אודות זיהומים או מחשבות אגרסיביות. ישנם גם הבדלים מגדריים במחלות הנלוות ל-OCD. למשל, לנשים עם OCD יש שכיחות גבוהה של דיכאון, הפרעות אכילה, טריכוטילומניה וחרדה מאשר לגברים, ולגברים עם OCD יש סיכוי גבוה יותר לחרדה חברתית, הפרעות טיקים, שימוש לרעה באלכוהול, ושימוש קומפולסיבי באינטרנט. הטיפול המקובל ל-OCD הוא פסיכותרפיה בשיטת CBT, לעיתים שילוב עם טיפול תרופתי. לא נמצא הבדל ביעילות הטיפול בין נשים לגברים.
OCD והורמוני מין
מחקר מ-2014 כלל מעל 500 נשים המאובחנות עם OCD ועקב אחרי ההחמרה בסימפטומים שלהן במהלך המחזור החודשי ולאורך אירועים הורמונליים בחייהן. ממצאי המחקר מראים כי כשליש מהנשים חוו החמרה בסימפטומי OCD בזמן ההיריון וכך גם בזמן המנפאוזה, יותר משליש חוו החמרה לפני הוסת, וכמעט חצי מהנשים חוו החמרה לאחר הלידה. במידה והיתה החרפה בסימפטומים בהיריון הראשון או אחרי הלידה הראשונה, היה לכך סיכוי גבוה יותר בהיריונות הבאים. במחקר אחר, 10% דיווחו דווקא על שיפור בתסמינים בזמן ההיריון. מחקר מצומצם יותר הראה שגם מספר הסימפטומים הטרום-וסתיים, דוגמת חרדה, עצבנות והפרעות במצב הרוח, היו קשורים להחמרה ב-OCD סביב הוסת, וגם להחמרה בסימפטומים לאחר הלידה.
OCD לאחר לידה משפיע על כ-1-3% מהיולדות. ההפרעה יכולה להתפתח במהירות, לפעמים אפילו תוך שבוע מהלידה. תוכן האובססיות במקרה זה קשורות בדרך כלל לפחד מלפגוע בתינוק, אובססיות שקשורות לנזק בשוגג, או לפגיעה מכוונת בילוד. הקומפולסיות לרוב כוללות בדיקה של התינוק, למשל בדיקה לילית בכדי לבדוק שהוא נושם. הורים טריים הלוקים ב-OCD לעיתים מתפללים שוב ושוב או מחפשים מידע באינטרנט בכדי לבדוק האם המחשבות שלהם "נורמליות". יש אימהות שמפחדות להיות לבד עם התינוק, שמא יפעלו לפי האובססיות שלהן, ועל כן נמנעות משהייה עם תינוקן. חשוב לציין שעד 80%(!) מאימהות חדשות חוות מחשבות לא נעימות או "לא מקובלות" לגבי תינוקן החדש, גם אלו ללא OCD, ומעניין לדעת שגם בשני שליש מהאבות הטריים יש את אותן המחשבות, בדיוק כמו לאימהות.
שתי תיאוריות מרכזיות מנסות להסביר התפתחות OCD לאחר הלידה. הראשונה היא המודל הביולוגי; בהיריון, בלידה ולאחריה קיימים אירועים הורמונליים רבים. רלוונטיים במיוחד הם ההורמונים פרוגסטרון ואוקסיטוצין, שני הורמונים המלווים את סוף ההיריון ועולים בפרק זמן זה. אוקסיטוצין משפיע על סרוטונין, ולסרוטונין השפעה ניכרת על OCD. התיאוריה מתארת כי חוסר איזון באוקסיטוצין יכול לגרום לשינוי ברמת הסרוטונין באימהות אחרי לידה ולהביא להתפתחות של OCD. תיאוריה זו חסרה בכך שאינה מסבירה את התכנים הייחודיים של OCD ביולדות, ואת העובדה כי גם אבות יכולים לחוות OCD לאחר לידה.
התיאוריה השניה מסתכלת מעבר לביולוגיה ולתוך הפסיכולוגיה. רוב ההורים הטריים חווים מחשבות לא רצויות לגבי הילוד ולכן המחשבות הללו נחשבות לנורמליות ולא מזיקות, כחלק מהורות טרייה. כשהמחשבות הללו מתפרשות כבעלות חשיבות או כמאיימות על ידי ההורה, מתקיים מאבק פנימי עם המחשבות ונגרמת מצוקה או חרדה. חרדה זו יכולה לגרום להתנהגויות קומפולסיביות של הימנעות מהתינוק וטקסים כמו בדיקה של התינוק או תפילה מרובה. בגלל שהקומפולסיות הללו כביכול "עובדות", כי הרי לא נגרם נזק לתינוק, הן נשמרות כדפוס אסטרטגי מועיל להרגעת האובססיות.
OCD בצל הקורונה
לא מעט מאמרים תיארו את ההבדלים המגדריים בבריאות הנפש בעידן הקורונה. מתוכם עולה כי לנשים סיכוי גבוה יותר להיות מפוטרות או להפחית משעות העבודה, לשאת את עבודות הבית וגידול הילדים, לחוות פחד מקורונה, סטרס נפשי, חרדה, דיכאון, תסמיני פוסט-טראומה, ובדידות.
בתקציר מאמר שהתפרסם באיגוד הפסיכולוגי האמריקאי ותורגם על ידי צוות "בטיפולנט" מתואר כי אמנם הפחד מהידבקות בCOVID-19 מעסיק את רובנו באופן אינטנסיבי, אך שעבור אנשים עם OCD הוא עלול ליצור מצב מבלבל במיוחד; הם עשויים להתקשות להכריע אלו מההתנהגויות שלהם הגיוניות ביחס לנסיבות ואלו מהן משקפות עודף חרדה. ביקשנו מנשים המאובחנות עם OCD לספר לנו על חוויותיהן בעידן הקורונה, והן כתבו לנו:
"לא קל, פתאום כולם מתמודדים עם הפחדים הנוראים שלי וזה משאיר אותי רגילה ולא מיוחדת.. אנשים לא מבינים שאו סי די זה פי מאה ממה שהם מרגישים וחושבים, זה מציף בטירוף. בכלל, תקופה לחוצה מאד שמקשה על שליטה בסימפטומים"
"לחיות עם OCD בחיי יום יום רגילים זה קשוח, אבל בבית סגור עם אותם אנשים כל הזמן זה אפילו יותר. זה לנסות להחזיק את הבית רגוע ובו זמנית גם את עצמך. התסמינים מצריכים בחיי הרבה התחשבות מצד הסביבה לכל הטקסים וההתנהגויות שמגיעות ביחד עם הOCD. הרבה משימות ודברים יום יומיים לרוב הופכים למשהו גדול יותר ומורכב יותר. בין אם זה דבר ״רגיל״ כמו מקלחת או צחצוח שיניים, ובין אם זה בדברים קטנים יותר שנראים לא כל כך מהותיים למי שלא מתמודדת עם הקשיים האלו. התסמינים מצריכים המון כוחות נפשיים ובין היתר גם קבלה שלך את עצמך ואת הקשיים שלך, ובעיקר ההבנה שזה בסדר. ושיהיה בסדר."
וציטוט לסיכום שאומר הכל: "כששחור ורע בחוץ נהיה הרבה יותר OCD בפנים, מסתבר"
בנושאים דומים:
🤎 הכל בראש: הבדלים מוחיים נמצאו בין נשים וגברים עם דכאון
🤎 מה הבעיה שלך? הכאב המושתק של נשים ונערות עם הפרעות קשב
🤎 דכאון לאחר לידה: אמהוּת מתמודדת
🤎פוסט טראומה לאחר לידה: מה שקרה ומה שאחרי
🤎קונפליקט עבודה-משפחה קשור להבדלי השכיחות של דכאון ברופאות אל מול רופאים