למה חוקקו את חוק זכויות החולה?
למה חוקקו את חוק זכויות החולה? קבלו דוגמה מטלטלת. בשנות ה-80, לאישה עם נגע חשוד בממאירות בשד היו כורתים את השד כולו מבלי ליידע אותה באפשרות הזאת לפני הניתוח. הזכות לסודיות רפואית, להסכמה מדעת על מתן טיפול רפואי ונוכחות מלווה עוגנו בחוק זכויות החולה כדי למנוע מקרים כמו זה. הפטרנליזם ("אני הרופא ואין לערער על מה שאני אומר") שלט מאות שנים ברפואה. החוק, נגזרת של חוק כבוד האדם וחרותו, בדומה לחוקים הקיימים במדינות אחרות בעולם – מפחית את הפטרנליזם ומעודד רפואה המכבדת את האדם ורואה אותו כזכאי לאוטונומיה על גופו ובריאותו.
שיתוף פעולה חוצה מפלגות
החוק נחקק לפני כ-27 שנים בלבד. לגדול בישראל כשהוא בספר החוקים, מרגיש כמו היה שם כל הזמן. החוק הוא תשלובת מגובשת של 5 הצעות חוק פרטיות שיזמו חברי כנסת יחד מכל הקשת הפוליטית בשנת 1996: המערך (העבודה) ורץ (מרצ) והליכוד (שושנה ארבלי-אלמוזלינו, מיכאל בר-זוהר, גדעון גדות, רן כהן ויאיר צבן). ראו זה פלא שכמה אנשים, יחידים, הצליחו לפני 3 עשורים לייצר שיתוף פעולה חוצה מפלגות.
איסור אפליה בחסות החוק
סעיף 4(א), האוסר על אפליה, משמעותי מטבעו במיוחד עבור נשים ולהט"ב. "מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי דת, גזע, מין, לאום, ארץ מוצא, נטייה מינית, גיל או מטעם אחר כיוצא באלה." לאיסור אפליה ברפואה משמעות נרחבת: לתת את השירות הרפואי הטוב ביותר לכל אחת ואחד, שלילת דעות קדומות וסטראוטיפים ומתן טיפול הולם גם אם תרבות המטופל זרה או שונה למטפל. לא חסרים מקרי גזענות בבתי החולים, אך ההבדל הוא שהיום הם מגונים משני טעמים: החוק, והלך הרוח הציבורי.
רפואה מגדרית ורפואה גאה
אפליה בבריאות מתקיימת גם באופן סמוי. לאוכלוסיות שונות יש צרכים שונים, ומהרגע שזיהינו אותם יש לשאוף לספקם כדי לקדם שוויון. ככל שהחברה ליברלית, כך אנו מזהות אזורים נוספים בהן נוגעת האפליה. נשים צריכות מרפאות גינקולוגיות במרחק סביר מביתן; שרופאות ורופאים יכירו בהשפעה הנפשית והגופנית של הורמוני המין והיעדרם; שידעו כי התקף לב עשוי להתבטא באישה אחרת מגבר; הומוסקסואלים צריכים רופאים מומחים ברפואת להט"ב וזמינות בדיקות המתאימות לאורח החיים הייחודי.
והיום? איסורים במקום זכויות?
שנת 2023: איסורים במקום זכויות. מי שיקרא את החוק המלא יתכן וישים לב לתיקון שנוסף השנה, תחת הכותרת "חוק הכנסת החמץ לבתי חולים" מ-29.3.23. מעבר להתנגדות משרד הבריאות וחוסר יכולתו בפועל לאכוף סעיף זה, מה להנחיה זו ולשמירה על זכויות החולות והחלשים? מוזר, לא? גם אנחנו חושבות.
בשעה שמהקואליציה נשמעים קולות גזעניים, הקוראים לאפשר לרופאים להחליט על צו מצפונם הדתי אם לתת טיפול לאנשים, טוב להיזכר: לפני 3 עשורים הדבר היה תלוי בחברי הכנסת וארגוני זכויות האזרח וזכויות הנשים. היום זו האחריות שלנו כצוות רפואי וכציבור להמשיך לשמור על החוק הטוב הזה ולגבות אותו בהלך רוח המקדם שוויון. בתקווה, גם לחקיקה המגינה על זכויות נשים ולהט"בים כמו איסור אפליה על רקע זהות מגדרית.
מקורות
חוק זכויות החולה במאגר החקיקה הלאומי
מאמר דעה -אורנה כהן על דוח מבקר המדינה על יישום חוק זכויות החולה