אובדן הריון מוקדם מתרחש במעל 40% מההריונות בשבועות הראשונים. על אף שזהו אירוע נפוץ בחייהן של נשים בגיל הפוריות, מעט ידוע אודות השפעותיו על בריאות הנפש. במחקר משנת 2020 שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology השתתפו 737 נשים מ-3 בתי חולים בלונדון. מטרת המחקר הייתה לאמוד את השכיחות של תסמיני פוסט-טראומה, דיכאון וחרדה בנשים 9 חודשים אחרי אובדן הריון מוקדם, עם דגש על סיבות של הפלות ספונטניות והריון חוץ רחמי.
הנשים מילאו שאלונים בשלוש נקודות זמן – חודש, 3 חודשים ו-9 חודשים אחרי אובדן ההיריון. נמצא כי 29% מהנשים חוו תסמיני פוסט-טראומה אחרי חודש ו18% אחרי 9 חודשים. 24% חוו חרדה אחרי חודש ו17% אחרי 9 חודשים. 11% חוו דיכאון אחרי חודש ו6% אחרי 9 חודשים.
כשהחוקרות פילחו את התוצאות לפי סיבת אובדן ההיריון, נמצא כי אחרי הפלה ספונטנית 16% חוו תסמיני פוסט-טראומה, 17% חוו חרדה ו-5% חוו דיכאון 9 חודשים לאחר אובדן הריון מוקדם. אחרי הריון חוץ רחמי, האחוזים היו 21%, 23% ו-11% בהתאמה. האחוזים היו גבוהים באופן מובהק מקבוצת הביקורת שכללה נשים ללא אובדן הריון שילדו לידת-חי 9 חודשים אחרי גיוסן למחקר.
ממחקר זה ניתן ללמוד כי קיימת שכיחות גבוהה של תסמיני פוסט-טראומה, חרדה ודיכאון אחרי אובדן הריון מוקדם. למרות שהתסמינים פוחתים עם הזמן, הם יכולים להיוותר גם אחרי 9 חודשים. בעת טיפול בנשים עם אובדן הריון מוקדם, יש לתת מקום ותשומת לב לתחושת האובדן, ולדעת להפנותן לגורמי עזרה נפשית בעת הצורך.
פוסט טראומה לאחר לידה: מה שקרה ומה שאחרי
"הרשית לעצמך להפצע כדי לתת לתינוק/ת שלך חיים". על פוסט טראומה בעקבות לידה. מאת ד"ר ליאור ברוך
תרגום: איך לידה גרמה להפרעה הפוסט טראומטית שלי
"לאחרונה, הלכתי למפגש של נשים שמנסות להתגבר על טראומת הלידה שלהן. כשישבנו ושיתפנו בסיפורינו, הבנתי שאני כבר לא האישה המבוהלת שלא הצליחה למצוא מי שיקשיב". תרגום כתבה של Taffy Brodesser-Akner מאת ד"ר ליאור ברוך
קבוצות תמיכה באינטרנט: עיבוד האובדן
ההשתתפות בקבוצת תמיכה נשית באינטרנט יכולה לשמש כגורם תמיכה משמעותי גם בנושאים כואבים סביב הריון ולידה. מאת ד"ר ליאור ברוך