אמצעי מניעת הריון לצעירות: וידאו מאת "נשים לגופן"

פעילות תא 'ירושלמיות' יחד עם נשים לגופן, יצרו סרטון המציג את אמצעי המניעה המתאימים לנערות. ראיון עם דנה וינברג ואלה הרט. מאת ד"ר ליאור ברוך

בערב חורפי לפני שנה, בדירה קטנה ירושלמית, הצטופפה קבוצת נשים מתא 'ירושלמיות' מהאוניברסיטה העברית. אך בשונה מהמפגשים השגרתיים של התא, הפעם הצטרפו גם אלה הרט ודנה וינברג מעמותת 'נשים לגופן'. השתיים מספרות על מפגשי הקבוצה אשר הניבו סרטון על אמצעי מניעה לצעירות. 

דנה, כמנכ"לית העמותה, תוכלי לספר על הרקע לפעילות?

"'נשים לגופן' היא עמותה ותיקה הפועלת לקידום בריאות ובריאות מינית של נשים ושל נערות בישראל. המפגש עם תא הירושלמיות עסק בשאלות של פמיניזם, גוף ומיניות. מיד נוכחנו שנגענו בנקודות חשובות ובוערות, הן לחיים הפרטיים של כל אחת ואחת והן לעשייה הפמיניסטית. השיחה קלחה ועלה רצון ללמוד, לשתף ולהשפיע. דיברנו על מיניות, על פגיעה, עונג והנאה, העלינו שאלות על אימהות והאם אימהות היא בחירה חופשית בישראל".

אלה הרט, שהנחתה את התהליך מטעם 'נשים לגופן', משלימה את הפרטים ומספרת על התמקדות הקבוצה בנושא אמצעי מניעת הריון לצעירות.

"בגילאי ה-20-30 סוגיות של מיניות מעלות מיד שאלות על אמצעי מניעה, כשעוד לא (אם בכלל) מתאים לך להיות אמא. השיח שבלט בקבוצה הוא תסכול מהמגוון המצומצם של אמצעי מניעה שזמין וקיים. "רופאים מציעים לך גלולות או קונדומים, וזהו"  ולא לכולן זה מתאים. התחלנו לעבוד במודל שפיתחה עמותת נשים לגופן: קבוצת ידע ופעולה. העמותה מפעילה מגוון קבוצות ידע ופעולה בסוגיות שונות של בריאות נשים, שמטרתן, מעבר לתמיכה ושיתוף, גם לעודד אקטיביזם".

כיצד נראה תהליך העבודה?

"הקבוצה נפגשה לתהליך מרתק של 12 פגישות, עם אלה הרט כמנחת הקבוצה. התחלנו בשיח על משמעויות של גוף ומגדר, דימוי גוף בעידן הנוכחי, אנטומיה, מיניות בריאה, עונג, הנאה והקשר בין אלו לבין מין בטוח ומשוחרר מדאגה מפני היריון לא רצוי. תהליך העבודה שילב ידע, חוויה ושיתוף: כל סדנה איפשרה למשתתפות לשוחח בכנות על עצמן, במקביל ללמידה ולמחשבה על איך נעביר את הידע הלאה. הקבוצה נפגשה עם מומחיות שהגיעו להרצות ולהרחיב על אנטומיה, הורמונים, מודעות לפוריות ומחזוריות הגוף. כמו כן שמעה הקבוצה הרצאה מד"ר תמר שלם על אמצעי מניעה מותאמים לצעירות.

הבנו שלא אותר עדיין האמצעי האידאלי למניעת היריון, וכי כל האמצעים הקיימים פרט לקונדום הם בשימוש נשי, על כל ההשלכות הכלכליות וההשפעה על הבריאות ועל המיניות. ביקשנו להכיר יותר מגלולות וקונדומים, וכך נחשפנו לשיטות השונות, ליעילותן, יתרונות וחסרונות, תופעות לוואי אפשריות, עלויות, מידת ההגנה מפני מחלות המועברות במגע מיני ועוד. למדנו שכיום התקן תוך רחמי מומלץ כאמצעי קו ראשון לצעירות ע"י ארגון הבריאות העולמי, בעוד שמרביתנו חשבנו שהתקן מיועד רק לנשים שילדו. עוד למדנו על אמצעי מניעה לא הורמונליים כדיאפרגמות וקוטלי זרע, והבנו כמה מיתוסים סובבים את אמצעי המניעה, כולל אמצעים לשעת חירוםמדובר בידע חסר מאד, למרות היותו כה חיוני – הרי אמצעי מניעה הם בעלי השפעה משמעותית על בריאותנו ואף על מסלול חיינו".

אמצעי מניעה מהסרטון כולם ביחד
מתוך הסרטון: אמצעי מניעת הריון המתאימים לצעירות

כפי שאמרת, חלק ממטרות קבוצות הידע והפעולה הוא לקדם אקטיביזם. מה עשו נשות הקבוצה עם הידע שרכשו?

"השלב הבא בעבודה כקבוצה היה לחשוב איך להעביר את המידע לנשים צעירות לקראת החלטה על אמצעי המניעה הטוב עבורן. בסוף תהליך חשיבה אסטרטגית הוחלט לייצר סרטון קצר ואינפורמטיבי בו המידע הרב יוצג באופן בהיר, מנשים אל נשים. כדי לתת מקסימום ידע במינימום זמן הוחלט שהשחקנים העיקריים יהיו האמצעים עצמם. ייצרנו סרטון 'סטופ מושן' – בו אמצעי המניעה והמידע עליהם מופיעים על המסך, והידיים המציגות אותם שייכות למשתתפות הקבוצה. את כל הטקסט לסרטון, את העריכה ואת ההפקה בפועל עשו המשתתפות בהנחייתה של אלה, ועם רחלי גבריאל שנבחרה לצלם ולביים את הסרטון. הטקסט עבר עריכה מדעית של צוות עמותת נשים לגופן ושל ד"ר תמר שלם, כשגם בעריכה דאגנו לשמר ככל הניתן את השפה והמילים שבחרו המשתתפות. העבודה היתה תהליך מרתק ומרגש בו כל משתתפת בחרה להתמקד באמצעי אחד, להתעמק בו ואז לכתוב עליו טקסט קליל בשפה יומיומית וברורה. שאיפתנו הייתה להגיע לכמה שיותר צעירות – שיראו את הסרטון, ירחיבו את האפשרויות שלהן ויתחילו שיח ביקורתי, תוסס וערני על אמצעי מניעה".

הרגשתן שהשגתן את המטרה?

"כן, בשבועיים לאחר הפצת הסרטון כבר נחשפו אליו 189,000 איש/ה וצפו בו 98,000 א/נשים. הסרטון עורר מעל 1,000 שיתופים ודיונים. מהתפלגות הנתונים אנחנו יודעות לספר כי רק 2% מהצופים היו גברים, מה שמחזק את התחושה שהנושא הוא עדיין אחד המעוזות השמרניים ביותר בתחום הבריאות ויחסי המגדר. מרבית האמצעים מיועדים לנשים, אין כמעט שום פיתוח חדש של אמצעי מניעה לגברים, ובהתאמה, נשים נושאות בנטל הכלכלי והבריאותי של אמצעי המניעה, כמו גם בהתמודדות עם הריון לא רצוי.

לאור החשיפה של הסרטון היה לנו ברור כי המטרה שהצבנו הושגה. יצאנו לדרך במטרה לייצר ידע נגיש ורחב על מגוון אמצעים קיימים החל במוכרים והקונבנציונליים, כמו גלולות וקונדומים, דרך החדשים והמוכרים פחות כמו התקן לצעירות, טבעת נרתיקית, ואמצעים לא הורמונליים כמו דיאפרגמה, ספוגית וקוטלי זרע, כולל היכרות קצרה עם שיטת המודעות לפוריות, וכלה באמצעים לשעת חירום במקרה של מגע מיני לא מוגן או כשלון של אמצעי המניעה.

במפגש הסיכום של התהליך הקבוצתי, הורגש שהקבוצה היוותה מקום אינטימי ובטוח שבו זכינו גם לשתף בחוויות אישיות וגם להעמיק את החשיבה והעשייה החברתית-פמיניסטית שלנו. הידיעה שהצלחנו להעביר הלאה את הידע הרב שקיבלנו, אל עוד נשים ונערות, ממלאת בסיפוק רב".

לצפיה בסרטון – ארבע דקות:

לצפיה ולהורדת העלון: עמותת נשים לגופן עלון אמצעי מניעה לצעירות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

Cervical Cancer Ribbon  קטן

שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל – מהנמוכים בעולם המערבי

שיעור המקרים החדשים ושיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל הם מהנמוכים בעולם המערבי. מאת ד"ר ליאור ברוך
businesscard_livriuta_1

איך לקדם בריאות פמיניסטית בלי לקום מהכסא – יום האשה הבינלאומי 2018 #PressforProgress

איך אפשר ליישם רפואה פמיניסטית? יש כמה כללים שמנחים אותי במרפאה, בקריאת וכתיבת ספרות רפואית, בחיפוש וכתיבת מחקר, בהאזנה
דילוג לתוכן