בימינו, זיהום ב-HIV הוא עוד מחלה כרונית, שניתן לחיות איתה באמצעות טיפול ראוי, כמו עם מחלות כרוניות אחרות. ובכל זאת, קשה להתנער מהסטיגמה שדבקה במחלה לאור העובדה שדרך ההדבקה העיקרית היא בפעילות מינית, ולאור העובדה שמגיפת האיידס פגעה באופן חסר פרופורציות בקהילה הגאה.
עם הזמן, פותחו כמה תרופות לטיפול ב-HIV לאחר ההדבקה, טיפול שנועד למנוע מהזיהום לגרום לכשל החיסוני האופייני – למחלת האיידס. הקוקטייל ההיסטורי השתכלל בהדרגה לטיפול נוח ופשוט בכדורים. ועדיין, לא שכך הרצון למצוא תרופה שתמנע מלכתחילה את ההדבקה בוירוס.
שני טיפולים כאלה פותחו עד כה. האחד מכונה PEP – Post Exposure Prophylaxis – או טיפול מניעתי לאחר חשיפה. טיפול זה ניתן לאחר חשיפה פוטנציאלית לוירוס, במטרה למנוע ממנו להדביק את תאי הגוף. הטיפול השני מכונה PrEP – Pre Exposure Prophylaxis – טיפול לפני חשיפה, והוא מתאים לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה לחשיפה לוירוס, ולכן להדבקה בו.
הטיפול המונע מורכב משילוב שתי תרופות ששימשו לטיפול בא.נשים החיים עם HIV, אשר עם הזמן התגלתה היכולת שלהן למנוע הדבקה. ואכן, המחקרים שבוצעו על PrEP הראו אחוזי מניעה טובים, סביב 90%, גם בתנאי מחקר וגם בתנאי "חיים אמיתיים". בעולם רווחים שני פרוטוקולים לטיפול: האחד מורכב מנטילת כדור מדי יום והשני מנטילת כדורים רק סביב מגע מיני. בארץ מאושר היום רק הפרוטוקול לנטילה יום-יומית, שעמו יש יותר נסיון. ההחלטה לגבי הצורך בטיפול והבחירה בפרוטוקול הספציפי צריכה להיות מותאמת באופן אישי למטופל/ת ותמיד בייעוץ רופא/ה. טרם תחילת הטיפול, ושוב מדי כמה חודשים, יש לבצע בדיקות דם ל-HIV, כיוון שנטילת הטיפול המונע במהלך הדבקה פעילה יכול לגרום לעמידות הוירוס ולהקשות על הטיפול בהמשך.
חשוב להדגיש שמניעת HIV עדיין נשענת רבות על התנהגות מינית זהירה ובריאה ועל שימוש באמצעי מניעה, ואילו התרופה אמורה לשמש כאמצעי בטיחות נוסף.
כמו הוירוס עצמו, גם השימוש בטיפול המונע עורר – ומעורר עדיין – דיון רחב. בעוד צד אחד חושש מפני מתירנות מינית ותחושת שווא של בטחון מפני הדבקה, הצד השני מאמין כי הטיפול יגן על מי שנמצא או נמצאת גם ככה בסיכון מוגבר, ותקדם שוויון בבריאות. העשורים שחלפו מאז התפרצות ה-HIV לימדו אותנו שחינוך, מודעות, אמצעי מניעה וזהירות מינית השיגו ירידה חלקית בלבד במספר ההדבקות, ולא הספיקו למיגורן; אחת הסיבות לכך היא שדווקא האוכלוסיות היותר-חלשות לא תמיד יכולות להרשות את זה לעצמן מבחינה חברתית.
בתחום זה, כמה התפתחויות משמחות ומרגשות קרו בשבועות האחרונים בישראל. הראשון היה אישור משרד הבריאות לשווק את הטיפול בארץ, בהתוויה של מניעת הדבקה ב-HIV. הכרזה זו הפכה את התרופה לנגישה בארץ, אך היא נותרה יקרה למימון. שבועיים לאחר מכן הודיעה קופת חולים מאוחדת כי תסבסד את התרופה למבוטחיה, כך שמחירה יוזל משמעותית, ולאחר ימים הגיעה הודעה דומה מקופת חולים מכבי. בין השאר מתאפשר הדבר בזכות הגרסה הגנרית של חברת טבע לתרופה המקורית.
מעבר לאחריות משרד הבריאות וקופות החולים על ההחלטה החשובה שנעשתה, חשוב לציין את העבודה המתמידה של הועד למלחמה באיידס, החברה הישראלית לכשל חיסוני נרכש (איידס) והחברה לרפואת להט"ב. רופאות ורופאים שעברו את ההכשרה דרך משרד הבריאות יכולות לרשום ולהדריך לגבי הטיפול ב-PrEP. הרשימה המעודכנת של רופאות ורופאים שהוכשרו למתן פרפ מפורסמת באתר משרד הבריאות.
עדכון 12/2021: מתן טיפול מונע ל-HIV באמצעות טבעת נרתיקית
עדכון 04/2022: שירותי בריאות כללית מודיעים על מרשם אונליין ל-PrEP בפריפריה, ללא צורך בביקור אצל רופא.ת המשפחה
לקריאה נוספת:
הועד למלחמה באיידס
אתר משרד הבריאות – HIV/איידס
https://www.health.gov.il/Subjects/disease/HIV/Pages/default.aspx
PrEP Watch
Preexposure HIV Prophylaxis – Medscape