תת פוריות וטיפולי פריון הם תחום מורכב מבחינה רפואית, ועם משמעות רגשית וחברתית עמוקה. לא תמיד ניתן למצוא את הסיבה לתת הפריון, ולעתים גם בהינתן סיבה ידועה אצל בן או בת הזוג – היא נותרת ללא פתרון ספציפי ועולה הצורך בטיפול לשם השגת הריון. בנוסף, טיפולי פריון נותנים מענה לא רק לזוגות עם תת פוריות, אלא גם להורות יחידנית או לזוגות חד מיניים.
ללא קשר לסיבת הטיפול, הזוגות או הנשים יתקלו לעתים קרובות במידע רב שקשה לעבד במפגש בודד, בשאלות שעשויות להגיע רק לאחר היציאה מחדר הרופא/ה, ובמחשבות וחששות טבעיים.
חן ברק-לויט, סטודנטית לרפואה מהשנה השלישית במסלול הארבע-שנתי של אוניברסיטת תל אביב, זיהתה את הקשיים הללו וביקשה לתת להם מענה. הפרויקט שיזמה, "רופאות מדברות פריון", כלל הפקה של ששה סרטונים המתמקדים כל אחד בכיוון אחד של תת פוריות או של טיפולי הפריון, ומטרתם להגיש מידע רפואי אמין בצורה נוחה ופשוטה, ובאופן חופשי להאזנה חוזרת. היוזמה נרקמה תוך שיתוף פעולה מקצועי עם ד"ר גליה בירן, רופאת נשים מומחית לפריון והפריה חוץ גופית, והתוצר נגיש בערוץ YouTube ובעמוד הפייסבוק של הפרויקט.
"הפרויקט "רופאות מדברות פריון" קרוב ללבי, והתחברתי אליו משני כיוונים", היא מספרת. "האחד הוא הצד של המטופלות. לפני כחמש שנים הקמתי קבוצת פייסבוק של טיפולי פוריות. דרך הקבוצה נחשפתי להרבה סיפורים וכן לשאלות שחוזרות ועולות. כמו בכל מקצוע ברפואה, אך אולי בצורה קצת יותר קיצונית, הרבה מהמטופלות מגיעות לפגישה עם הרופא/ה ובעשר דקות לא יכולות לקבל ולהפנים את כל האינפורמציה מבחינת הטיפולים, התהליך, המדדים השונים והבדיקות. לכן, אחת ממטרות הפרויקט הייתה לאגד מידע מהימן כך שכל אחת תוכל לצפות כמה פעמים שתרצה לפני התהליך, במהלכו או בכל עת.
כיוון נוסף הוא כיוון מגדרי. המציאות היום היא שרופאים מוערכים יותר מרופאות בשל סיבות מגדריות ולא מבוססות. רופאות נחשבות "נחמדות" כשרופאים נחשבים "מקצועיים". חלק ממטרות הפרויקט היו לשבור את הסטיגמות הללו, ולהביא למסך רופאות מקצועיות ומצוינות שיסבירו על התהליכים השונים, ובכך לנסות לקדם שינוי וליצור שוויון.
הפרויקט נרקם במהלך שיחות ביני לבין ד"ר גליה בירן, אותה פגשתי בקבוצה לקידום רופאות. משם המשכנו לגייס את שאר הרופאות, ומקבץ מתנדבות מיוחדות שצילמו, איפרו, ערכו ועזרו בגרפיקה ובאנימציה של הסרטונים. כולן התחברו מאד למטרות הפרויקט, נרתמו והשקיעו ממרצן ומזמנן. את הנושאים לסרטונים בחרנו על סמך הנושאים העיקריים שעולים במפגש עם רופאות הפריון, וכן בהתאם לנושאים "חמים" בקבוצת הפריון שבפייסבוק".
חן שואפת להעצים נשים בטיפולי פוריות באמצעות חיזוק הידע ותחושת השותפות בתהליך. "אני מאד מקווה שנגיע לכמה שיותר נשים, וכן שדרך הסרטונים נעלה את המודעות לפריון, לשימור פוריות ולרופאות פריון. בנוסף, הייתי מאד שמחה אם בזכות הסרטונים, כשאשה תגיע לפגישה ראשונה או לטיפול כזה או אחר, היא תכיר את התהליך ותוכל להיות שותפה לקבלת ההחלטות ולמפגש רפואי מוצלח".
עמוד "רופאות מדברות פריון" בפייסבוק
https://www.facebook.com/FertiliTalk/
עמוד "רופאות מדברות פריון" ביו-טיוב