גבר נכנס לבית מרקחת ומבקש את גלולת היום שאחרי.
לא, רגע! זאת לא התחלה של בדיחה. ובכל זאת, כנראה שהסיטואציה נשמעת לרובנו חריגה קצת. אבל למה, בעצם?
נתונים עדכניים ל-2014 מראים שכמעט מחצית מההריונות החדשים בארצות הברית אינם מתוכננים, וכי אמצעי מניעה "לשעת חירום" (Emergency Contraception) הם אלטרנטיבה שהפכה מקובלת יחסית ונגישה לאחר מגע מיני לא מוגן. חלק נכבד מגלולות-היום-שאחרי לא דורש מרשם, וניתן לרכוש אותן כמעט בכל בית מרקחת, רובן ללא הגבלת גיל (זאת, אגב, הודות למאבק ולמחקר של חברת "טבע", שיצאה כנגד ההחלטה לאשר את מכירת התרופה רק מגיל 17 ומעלה).
מאמר שהתפרסם ביוני 2014 בעיתון המדעי Contraception, רצה לבדוק עד כמה נגישות גלולות היום-שאחרי לגברים המבקשים לקנות אותן עבור הפרטנרית. ולמרות שהגלולות אמורות להיות נגישות באופן שווה לשני המינים, תוצאות המחקר היו מפתיעות.
לצורך המחקר נערכה רשימה של כ-160 בתי מרקחת ברחבי ניו-יורק, המפוזרים בשלוש שכונות שונות. כל שכונה בעלת אופי חברתי אחר, ועם שיעור שונה של הריונות לא מתוכננים ושיעור שונה של הריונות בקרב נוער. הנסיינים היו שלושה גברים, שכל אחד מהם תואם את הפרופיל של השכונה. המשימה? לרכוש גלולת היום-שאחרי שעבורה אין הגבלת גיל ומין, ואשר נמכרת ללא מרשם, לאחר שיספרו לרוקח/ת כי הם רוכשים זאת עבור בת הזוג כיוון שהקונדום נקרע בזמן סקס.
התוצאות: כ-80% מבתי המרקחת אכן מכרו את הגלולה לגבר המבקש ומסרו לגביה מידע מדויק על השימוש.
ומה לגבי בתי המרקחת שלא מכרו לגבר את הגלולה? 73% סירבו למכור את הגלולה ללא נוכחות הפרטנרית, או תעודה מזהה שלה, והשאר נימקו בכך שהגלולה לא נמצאה במלאי. אז נכון, במרבית המקרים הגלולה נמכרה לגבר ללא בעיות מיוחדות. אבל אם מסתכלים על זה אחרת, לגבר שביקש לקנות את הגלולה היה סיכוי של 1 ל-5 להתקל בסירוב.
המחקר לא בדק מדוע הרוקחות/ים ביקשו את נוכחות נוטלת הגלולה. יתכן והבקשה לתעודה מזהה או לנוכחות הפרטנרית, נבעה מהרצון של הרוקח/ת לוודא את גיל הנוטלת, מה שמעלה את הצורך ליידע את בתי המרקחת בכך שהגלולה המדוברת ניתנת כיום למכירה ללא הגבלת גיל. כמו כן, המחקר לא בדק האם אותם בתי מרקחת שסירבו למכור את הגלולה לגבר, כן מכרו בפועל את הגלולה לנשים.
אז אם כבר הגענו עד כאן, זוהי הזדמנות טובה לכתוב מעט על גלולת היום-שאחרי:
גלולת היום-שאחרי היא גלולה הורמונלית המכילה נגזרת של ההורמון פרוגסטרון, ושמשווקת בעולם בשמות שונים (פוסטינור, אלה, Plan B ועוד). ישנם שני סוגים עיקריים של גלולות, שנבדלים בסוג הפרוגסטרון שבתוכם, ובתקופת השימוש. סוג אחד יעיל כאשר נלקח תוך 72 שעות מהמגע הלא מוגן (וזהו גם הסוג הנפוץ יותר בישראל), והסוג השני יעיל תוך 120 שעות (5 ימים). כך או כך, ככל שהגלולה נלקחת יותר מוקדם, כך יעילותה במניעת הריון – גוברת.
חשוב להדגיש שהגלולה מונעת הריון. פעילותה של הגלולה במניעת ההפריה של הביצית, ובמניעת ההשתרשות ברחם. כלומר, היא לא גורמת להפלה במידה והריון כבר נוצר. זאת ועוד: במידה וכבר נוצר הריון, הגלולה לא תגרום לנזק לעובר/ית, להריון או ללידה, במידה והאשה תבחר בשמירת ההריון. עם זאת, חשוב גם לדעת שנטילת הגלולה לא מונעת הריון ב-100%. בפועל, יעילותה של הגלולה פוחתת במצבים שונים, כמו בסמיכות ליום הביוץ, או מעל משקל גוף מסוים (ככל הנראה מעל 75 ק"ג, או BMI של 30 ומעלה. עוד על יעילות ובטיחות אמצעי מניעה הורמונליים בנשים שמנות). מהסיבות הללו, חשוב להיות במעקב גם אחרי נטילת הגלולה, ולהיות עירניות לסימני הריון או איחור בוסת.
אין טעם בנטילת כמה סוגים של גלולות היום-שאחרי ביחד, וגם אין טעם בנטילת מינון כפול מהמינון שבאריזה. הנטילה המשולבת או הכפולה לא תעלה את היעילות במניעת הריון, ובמקרים מסוימים אפילו תפחית את היעילות, ואילו הסיכוי לתופעות לוואי ולהרגשה רעה רק יעלה.
אגב, שיטה נוספת למניעת הריון במידה ואין גישה לגלולת היום-שאחרי, ובמידה ומדובר ב"מצב חירום", היא נטילת שתי גלולות "רגילות" למניעת הריון בבת אחת, ואז שוב כעבור 12 שעות. עם זאת, כיוון שהגלולות היומיות למניעת הריון לרוב משלבות פרוגסטרון ואסטרוגן ביחד, הסיכוי לתופעות לוואי לא נעימות, כולל בחילה והקאה, גבוה יותר מאשר בנטילת גלולת היום-שאחרי ה"ייעודית". בחילה והקאה יכולות להפחית את היעילות במניעת הריון כיוון שהגלולות לא יספיקו להספג היטב במערכת העיכול, ולכן שיטה זו פחות מומלצת בדרך כלל.
מעורבות הפרטנר במניעת הריון שאינו רצוי לפרטנרית מראה על אחריות ועל שותפות, וצריכה להיות מבורכת. חשוב שגם צוות רפואי, וגם המשתמשות בגלולה, ידעו כי רוב המותגים של גלולת היום-שאחרי ניתנים לרכישה ללא הגבלת מין, וללא הגבלת גיל, על מנת למנוע טעויות של חוסר ידע, וכדי שלא יווצר עיכוב מיותר במידה ומתעורר צורך בנטילת הגלולה.
History of Plan B OTC:
http://ec.princeton.edu/pills/planbhistory.html
http://ec.princeton.edu/questions/dose.html
Male Access to Emergency Contraception in Pharmacies: A Mystery Shopper Survey
http://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824%2814%2900355-2/abstract
(המאמר המלא אינו לקריאה חופשית, אך נמצא ברשותי במידה ומעוניינות לקבלו)
16 מיתוסים ועובדות על גלולת היום-שאחרי: