דם ויזע: "לונה" מציפה את הקשר בין עוני לוסת בישראל

משבר הקורונה החמיר את תופעת ה"עוני הוסתי": נשים ונערות חוות קושי במימון של מוצרי היגיינה בסיסיים עבור ימי הוסת. בתגובה, רותי קליין וחברתה עמר חרל"פ, הקימו את "לונה" – תנועת המחזור של ישראל. מאת שלי חיים יצחקי

בשיאו של משבר הקורונה בישראל, רותי קליין זיהתה החרפה בתופעת ה"עוני הוסתי". במסגרת תופעה זו, נשים ונערות חוות קושי במימון של מוצרי היגיינה בסיסיים עבור ימי הוסת. בתגובה, קליין יחד עם חברתה עמר חרל"פ, הקימו את "לונה" – תנועת המחזור של ישראל, שפועלת למען גיוס תרומות של מוצרי היגיינה עבור נשים מעוטות יכולות, קידום הוזלת מחירי המוצרים בישראל וחינוך והסברה במרחב הציבורי וברשתות. מאת שלי חיים יצחקי

הכל התחיל כשרותי קליין, קמפיינרית פוליטית ואקטיביסטית בת 30 מת"א, קראה על האופן שבו מתמודדות מדינות שונות בעולם עם תופעה שמכונה "עוני וסתי" או "מחזור עוני"- מצב שבו נשים ונערות מתקשות לרכוש מוצרי היגיינה לימי הוסת. "התחלתי לבדוק נתונים במדינות שונות וראיתי שקיימת מדיניות פרוגרסיבית נרחבת להוזלת מחירים של מוצרי היגיינה ואפילו הנגשה בחינם." בישראל לעומת זאת, מוצרי היגיינה לימי הוסת עולים 14% בממוצע יותר ביחס למוצרים דומים בעולם.

מהי ההשפעה החברתית של מחזור עוני על אוכלוסיית הנשים בישראל ובעולם?

"אנחנו קוראות לזה "מחזור עוני" כדי להדגיש את הלופ שנכנסות אליו וקשה לצאת ממנו. נשים לא יכולות להרשות לעצמן לקנות מוצרי היגיינה למיניהם בעקבות יוקר המחירים, נגישות או סטיגמה במקרה של נערות. במצב כזה, נשים בעצם מושבתות ולא יכולות לצאת מהבית. בעולם מצאו נתונים מדאיגים של נערות שמפסידות בית ספר ונפלטות ממערכת החינוך ונשים שמפספסות ימי עבודה. סיוע בחלוקה של פדים, תחבושות ומוצרים נוספים עשויה לשפר את הנוכחות של נשים במרחבים הללו."

מתי הבנת שהתופעה זקוקה להסדרה ולמדיניות כאן בישראל?

"זה היה שיא הקורונה, קראתי שוב ושוב על עוני וסתי ובדקתי נתונים ממה שקורה בעולם. כתבתי פוסט כדי לבדוק אם יש ארגונים ונשים שזקוקות לתרומות. דיברתי גם עם החברות מ"תרבות של סולידריות" (קהילה אזרחית של עזרה הדדית שהוקמה עם פרוץ משבר הקורונה) וביקשתי שיבדקו בקרב הפונות שלהן. לאט לאט המספרים התחילו לעלות, עוד ועוד ארגונים התחילו לפנות.

בשלב הזה חברתי עם עמר חרל"פ, מעצבת גרפית וארט-דירקטורית. הרגשנו שאפשר לייצר פה משהו שהוא גדול יותר מתרומות. עמר דיברה הרבה על ניפוץ סטיגמות שנוגעות למחזור דרך הנגשת תכנים ויזואליים ברשתות החברתיות, וביחד החלטנו שאנחנו מקימות את "לונה". התחברנו לאקטיביסטית ומנהלת הדיגיטל אור בירון שמפעילה את הפייסבוק והאינסטגרם שלנו ומפתחת קהילה שלמה סביב שיח על וסת ומחזור. טליה ויגודר ומריה ראשד אחריות על ניהול התרומות ונכון לעכשיו כמעט 6,000 נשים מכל הארץ נעזרות בתרומות המוצרים שלנו. במקביל, יחד עם דרור שדות, אנחנו מנהלות קידום מדיניות בשיתוף משרד הכלכלה, כדי לבדוק דרכים להוזלת מוצרי ההיגיינה לימי הוסת."

האם יש מדינות בעולם שאת המדיניות שלהן אתן שואפות לאמץ?

"בטח! מדינות רבות בעולם כבר מבינות שזו אחריותן לייצר מדיניות חדשה כדי להתמודד עם תופעת מחזור העוני. בניו זילנד מחלקים את כל סוגי מוצרי ההיגיינה בחינם בבתי ספר ובאוניברסיטאות, בסקוטלנד מחלקים בחינם מוצרי היגיינה לכל מי שזקוקה דרך הרשויות המקומיות. בקנדה הורידו את המע"מ למוצרי ההיגיינה בעשרה אחוזים ובהודו הם ללא מע"מ בכלל! "

רותי קליין, ממייסדות "לונה"

בישראל אין מחקרים על תדירות או אופן השימוש במוצרים היגייניים לימי הוסת. מה גיליתן מהפעילות שלכן בשטח?

"קודם כל, גילינו שכל שינוי מדיניות שנעשה ברחבי העולם היה בזכות מחקר, כך שמדובר בתנאי ראשון לכל פיתוח מדיניות. בארץ הנתונים האלו לא נאספו מעולם, ולכן אנחנו עוסקות בקידום המחקר בנושא. המחקר לא התבצע בין היתר כי הסטיגמה לא אפשרה לנשים לדבר על הוסת שלנו. עד היום מחביאות טמפון בדרך לשירותים במשרד. מקבלי ההחלטות, שלצערנו רובם מעולם לא קיבלו מחזור, בכלל לא מודעים להתנהלות סביב הוסת, מה זה אומר ומה זה מצריך. הנושא כל כך לא מדובר, עד למצב שלא חשבו שצריך לייצר מדיניות ספציפית בנושא, או שבכלל צריך לדבר עליו. מהפעילות בשטח עולה שכל אישה שחיה בעוני בישראל מתקשה לקנות את המוצרים. אנחנו עובדות עם המון נשים- אימהות חד-הוריות, אסירות משוחררות, בדואיות בנגב, מבקשות מקלט, נשים בזנות. כולן מעידות שמציאות החיים לא מאפשרת להן לבחור בעצמן, הן קודם יקנו אוכל וידאגו לשאר המשפחה לפני שידאגו למוצרי ההיגיינה הללו."

באילו תגובות אתן נתקלות כשאתן עוסקות בהנכחת השיח על וסת ברשתות החברתיות?

"אני חייבת להגיד שבינתיים אנחנו נתקלות בהמון תמיכה ורצון לקחת חלק. מדי פעם יגיעו נשים שיגידו שלא מבינות מדוע "דחוף" לדבר על זה. הייצוג של וסת בשיח חשוב כי זאת בדיוק האריזה של הסטיגמה. כשבפרסומות למוצרי היגיינה הנוזל של הוסת מוצג בצבע כחול, חצי מהאוכלוסייה יכולה לחיות במחשבה שאין שם דם. זה מטורף. החברות המסחריות הפסיקו להשתמש רשמית בנוזל הכחול לפני כמה חודשים אז אולי אנחנו בכיוון טוב. "מודיבודי", חברה מסחרית שמייצרת תחתוני וסת רב פעמיים, הן דוגמה מדהימה. אנחנו עובדות איתן מהיום הראשון שהקמנו את "לונה" והיום יש כבר אפשרות לרכוש מהם תחתונים במחיר מוזל כתרומה לנשים אחרות. הן מדברות על הוסת באופן פתוח ומזמין וזה מעורר השראה. אנחנו בקשר קרוב גם עם החברות מ"נשיותי" שמקדמות גם הן מוצרים רב פעמיים ושיח בריא ופתוח על וסת."

איפה עומדים המאמצים שלכן בנוגע לסבסוד מוצרי היגיינה לימי הוסת?

"היינו בפגישה במשרד הכלכלה והבנו שכרגע סבסוד הוא לא בהכרח הדרך הנכונה ביותר לייצר הוזלה של המוצרים. דיברנו על דרכים נוספות ובעיקר קבענו פגישה נוספת ותחילת עבודה משותפת לפיצוח נכון של הפתרון לבעיה."

ומה עוד כוללת הפעילות של "לונה" כיום, מעבר לניסיון להוביל לשינוי במדיניות מחירי המוצרים?

"בפייסבוק ובאינסטגרם אנחנו מדברות על מדיניות בעולם, דברים שחשוב לדעת, סדרות וסרטים שמדברים על מחזור. בכל יום שישי מתקיימת "שיחת בנות" באינסטגרם שלנו וכל מי שרוצה משתתפת בדיון.

אנחנו מתחילות לעבוד על פיילוט בו שני בתי ספר ינגישו מוצרים בחינם כדי לבדוק אם זה עוזר לנערות ומשנה את היחס כלפי המחזור.

מבחינתנו, מוצרי היגיינה לימי הוסת צריכים להיות מונגשים לכולנו בכל מרחב ציבורי או מקום עבודה. אין שום סיבה שהחברות והמשרדים לא ישימו בשירותים את מוצרי הבסיס ש-50% מהמשרד שלהם משתמשות בו. באותו אופן, נרצה לקדם את הנושא גם במסעדות, בקניונים ובכל מרחב ציבורי. בנוסף, נרצה לקיים הסברה כמה שיותר רחבה בבתי ספר על מוצרים רב פעמיים ומחזור בכלל, עם נערות ונערים יחד."

מה כל אחת ואחד מאיתנו יכולים לעשות באופן אישי כדי לקדם את הנושא או לתרום למטרה שאתן מקדמות?

"קודם כל – לדבר על הוסת. זה מדהים איך ברגע שנכנסות למעגל שיח על הנושא, עוד ועוד רוצות להצטרף. חשוב להנכיח, לשאול שאלות ובעיקר להתעקש על להפוך את הנושא לחלק מהמרחב. אנחנו נשמח לעזור לקדם כל יוזמה או רעיון בנושא."

ביום שישי ה-18.6.21 תנועת "לונה" תקיים את אירוע ה-perioday – תערוכת מכירה בנושא מחזוריות. באירוע יהיה ניתן לרכוש טישרטים מעוצבים ומוצרים נוספים שנתרמו ע"י בתי עסק כמו "קום איל פו", "מנו וינו" ו"לחמנינא". כל ההכנסות תרומה לעשייה של "לונה" שדואגות שכל אישה תקבל את מה שהיא צריכה.

 

 

לינק לגיוס תרומות: https://www.drove.com/campaign/603e887f487e5bb27c818326

עמוד הפייסבוק של "לונה": https://www.facebook.com/luna.for.all

עמוד האינסטגרם של "לונה": https://www.instagram.com/luna.for.all/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות