כתבה אורחת מאת מיכל רוזן, מיילדת, RN CNM
סדנא. אנחנו בהימאליה, ואני, יושבת במעגל עם קבוצת אנשים מכל העולם ומתחילים סבב הכרות. מגיע תורי. אחרי כל האנשים המרשימים והרהוטים האלו, שמזיזים הרים וגבעות, מגיעים עם תארים מהאוניברסיטאות הכי מרשימות ומנהלים תקציבי ענק, מגיע תורי. אני אומרת ״קוראים לי מיכל, ואני מיילדת מישראל״. 28 זוגות עינים מביטות אלי, מבט מצועף ואיזו התרככות באוויר. ״וואו, המקצוע הכי מדהים שיש…״ הם ממלמלים "איזה כיף לך". ואני, בתוכי, אם רק הייתם יודעים מה עוד מחזיק הגוף שלי. כמה זכרונות לא פשוטים, תשישות של המוח, שמריץ שוב ושוב את המשמרת שהייתה. הריצה לחדר ניתוח, אחרי האטה בדופק העובר, המבט המבועת על הפנים של האישה, הלידות השקטות, האכזבות כשיש קרעים ותחושת האשמה הנלוות. מה הם יודעים על 'טראומה משנית'?
בפסיכולוגיה קוראים לזה 'טראומה משנית'. בשנים האחרונות נוסף גם המינוח המקצועי – לֵאוּת החֶמְלָה (compassion fatigue). מחקר שנעשה לאחרונה באוסטרליה על 700 מיילדות, מצא ש-17% מהן אובחנו כסובלות מהפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית, PTSD. מסקנות המחקר היו שמיילדות רבות נושאות עימן משא פסיכולוגי כבד שחייב לקבל הכרה כסיכון מקצועי. מחקר אחר בארה"ב בדק כמעט 500 מיילדות, 29% מהן דיווחו על טראומה משנית גבוהה עד חמורה, ו-36% אובחנו כסובלות מ-PTSD כתוצאה מלידות טראומטיות שבהן נכחו, על פי המהדורה הרביעית של ספר האבחנות הפסיכיאטרי של ארגון הפסיכיאטרים האמריקאי. שלושת סוגי הלידות הטראומטיות שתוארו על ידי המיילדות היו מוות תוך-רחמי, מות ילוד, כליאת כתפיים או פרע כתף (shoulder dystocia) והחייאת תינוקות. גורמים משמעותיים נוספים שתוארו כללו טיפול פוגעני ביולדת מחבר אחר בצוות הרפואי או העדר רגישות במהלך הטיפול.
המצב בישראל לא שונה מהנמצא בארצות הברית או באוסטרליה. מחקר ישראלי שבדק כ-100 מיילדות מצא כי 94.3% מהמיילדות חוו לידות טראומטיות במקום עבודתן. 75% מהמשתתפות חוו עד 30 לידות טראומטיות, ו-14% אף למעלה מכך. בחלק ניכר מאותן לידות חלו סיבוכים בלתי צפויים, נעשו שגיאות של הצוות המקצועי או היה שדימום מאסיבי, שלעיתים אף הובילו למות היולדת או הילוד. בין החשיפה לטראומה לבין תופעות של PTSD ולֵאוּת החֶמְלָה, כאמור, נמצא קשר ישיר.
עוד כמה מספרים מבהילים – אחיות הן 40% מכלל הסובלים מתופעות של לֵאוּת החֶמְלָה בצוות הרפואי. 81% מכלל הסובלים הן נשים. רק 28% מהסובלים פונים לקבל טיפול.
בחזרה אל החדר בהימאליה ולמעגל ההכרות. בהפסקת הקפה נגשו אלי כמה מן הקבוצה, מנהלים בכירים ששיתפו בשמחה בסיפורי הלידה, דמעות של התרגשות, תמונות של תינוקות שכבר מלאו להם 18 וחווית הלידה עדיין טריה.
לא הייתי מחליפה את המקצוע הזה לעולם.
מדי שנה ב-5/5 חל יום המיילדת הבינלאומי. השנה התארגנו קבוצה של מטפלות בקליניקות קהילתיות כדי לטפל במיילדות, עיסוי בשם ׳ארויגו׳, רפלקסולוגיה ומיינדפולנס כדי להחזיר מעט תשומת לב אל הגוף לאלו שנותנות מעצמן ומנפשן כל השנה. אני מזמינה גם אתכן לפנות אל המיילדת שליוותה אתכן ולברך אותה.
Photo by Hush Naidoo on Unsplash
מיכל רוזן, אימא לארבעה, אחות מיילדת מוסמכת RN CNM בעלת M.A. בחוג ללימודי נשים ומגדר, ומייסדת ׳קוּרָה׳ – קליניקה וקהילה לנשים. מלווה למעלה מחמש עשרה שנים תהליכי הריון ולידה. מדריכת הכנה ללידה, מדריכת הנקה ומלווה בגישת -B.O.T Birth Oriented Therapy. בנוסף, מלווה בלידות ומנחה מעגלי נערות.
לקריאה נוספת:
1. Edwards, Meryn & Anderson, Judith. (2016). What do you know about compassion fatigue in midwifery?. Australian Midwifery News. 16. 26-28.
2. Beaumont, Elaine et al. (2016) Compassion for others, self-compassion, quality of life and mental well-being measures and their association with compassion fatigue and burnout in student midwives: A quantitative survey. Midwifery , Volume 34 , 239 – 244
3. Cohen, Ran et. al. (2017) Exposure to traumatic events at work, posttraumatic symptoms and professional quality of life among midwives. Midwifery 50 (2017) 1–8