בדיקת סקר לצפיפות עצם יכולה לנבא סיכון מוגבר לחלות במחלות לב

שתי ציפורים בבדיקת סקר אחת – על סמך תוצאות מחקר חדש, בדיקת צפיפות עצם לאבחון אוסטאופורוזיס מסייעת גם להערכת הסיכון למחלת לב בנשים

אוסטאופורוזיס היא מחלה שבה העצם מאבדת מצפיפותה. כתוצאה, העצמות נחלשות בהדרגה ויכולות להישבר ביתר קלות. אוסטיאופורוזיס שכיחה יותר בקרב נשים, כאשר ניתן למצוא הידלדלות של העצם בכ-50% מהנשים מעל גיל 55 וכ-25% מהגברים מעל גיל 65.

ניתן לבצע גילוי מוקדם של המחלה באמצעות בדיקה פשוטה ולא פולשנית, הנעשית באמצעות קרני רנטגן ונקראית DXA, Dual-energy X-ray absorptiometry.

מחקר חדש העלה את השאלה – האם ביצוע הבדיקה חשוב גם למניעת מחלות לב?

קבוצת חוקרים וחוקרות מדרום קוריאה עקבו במשך שנים (כ-9 שנים זמן חציוני) אחרי יותר מ-12,000 נשים בריאות בין הגילאים 50 ל-80 (גיל ממוצע 63), שעברו בדיקת צפיפות עצם. מטרת המחקר הייתה לראות האם קיים קשר בין התפתחות מחלות לב וכלי דם כמו אוטם שריר הלב ושבץ איסכמי, לבין צפיפות עצם נמוכה. ואכן – נמצא קשר!

נשים שאובחנו עם:

– צפיפות עצם נמוכה בעמוד השדרה המותני

– צפיפות עצם נמוכה בצוואר הירך

– צפיפות עצם נמוכה בעצם הירך כולה

– אבחנה קלינית של אוסטאופורוזיס

היו בסיכון גבוה יותר לחלות בהמשך החיים במחלות לב וכלי דם.

כיום קיימים מספר מודלים לחיזוי מחלות לב, שמורכבים מגורמי הסיכון המקובלים כמו גיל, עישון, סוכרת, BMI ועוד, אך המשתנה של צפיפות העצם לא נכלל בהם. לפי המחקר המוצג כאן, הכנסת בדיקת צפיפות העצם או אבחנה קלינית של אוסטאופורוזיס למודל משפרת את יכולת החיזוי. כמו כן, צפיפות עצם נמוכה וכן אבחנה של אוסטאופורוזיס, נשארים גורמי סיכון עצמאיים למחלות לב גם לאחר תקנון לגורמי סיכון אחרים, כמו עישון, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.

במילים אחרות – בדיקת סקר שגרתית למניעת שברים וסיבוכים של אוסטאופורוזיס, יכולה לעזור בעקיפין בניבוי סיכון גבוה יותר למחלה קרדיו-ווסקולרית, וזאת בלי לבדוק את הלב או כלי הדם כלל! מחקר מסוג כזה חשוב ומספק מידע נוסף לקידומו של תחום בריאות לב האישה המתפתח כל העת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

פמטק4

Femtech: Female Technology – ראיון עם שלי בלוך מנהלת קהילת "פמטק ישראל" לקראת כנס הקהילה השנתי

מה משותף לפד לבדיקת הפרשות, משאבת הנקה, ובובה למבחני ריסוק? כולן המצאות של תחום הפמטק! שלי בלוך מנהלת קהילת