נשים רבות נעזרות בחוכמת ההמונים כדי למצוא מענה לבעיות בריאות, בין השאר בשל פערי הידע ומיעוט מחקר רפואי "ממוסד" בנוגע לבעיות שמטרידות נשים. חברת StuffThatWorks עוזרת לסדר, לתקף, ולהתאים אישית את המידע מד"ר גוגל

StuffThatWorks, חברת health-tech ישראלית, מסייעת לסובלות ולסובלים ממצבים כרוניים להבין אילו טיפולים "עובדים" הכי טוב ולמי. זאת, באמצעות מידע שנצבר מהמשתמשים והמשתמשות עצמן, ומעובד בעזרת שיטות מתקדמות מעולם הבינה המלאכותית. מדובר בפלטפורמה מקוונת בחינם, אליה ניתן להיכנס ולמצוא מידע על טיפולים על סמך דיווחים של משתמשים אחרים מרחבי העולם. בין אם מדובר במיגרנה, פיברומיאלגיה, אנדומטריוזיס, זאבת או שחלות פוליציסטיות, המטרה היא מציאת טיפול שעובד.

ממידע – לידע

הכל התחיל לאחר שבִּתה של מייסדת ומנכ"לית החברה, יעל אליש, התמודדה עם מצב רפואי במשך זמן ממושך, ויעל מצאה באינטרנט מידע רב בנוגע לטיפולים אפקטיביים שאינם מוצעים על ידי רופאים מומחים. "אחרי שבמשך שנים חיפשתי פתרונות באינטרנט מתוך אמונה שחייב להיות משהו שלא ניסינו, מצאתי טיפול קונבנציונלי לחלוטין, שברגע שניסינו אותו פתר את הבעיה תוך שלושה שבועות", מספרת יעל.

יעל, בכירה בכירה בצוות המייסד של waze וראש תחום המוצר, הבינה שחוכמת ההמונים בנוגע לבעיות רפואיות כבר נמצא שם בחוץ, אך אינו מאורגן או מנותח באופן שניתן לגבש ממנו תובנות. כך יעל ויוסי סינט, פיזיקאי מומחה Data Science ולשעבר סגן נשיא אגף המחקר בחברת Kenshoo, הקימו את StuffThatWork, חברה שמטרתה לבנות גוף ידע מתוך המידע שקיים בקרב המטופלות עצמן.

להחזיר את הכוח למטופלות

האלגוריתמים של StuffThatWorks עוברים על מידע שמזינים המשתמשים והמשתמשות, ומשקפים חזרה את הנתונים שעולים לגבי מחלות שונות – כולל תסמינים אופייניים, טיפולים והצלחתם, וקשרים בין מחלות שונות. "ההסתכלות היום על ידע רפואי, בניגוד לידע אחר, היא מאוד מיושנת. אנחנו כבר מבינים שכדאי להשתמש ב-waze כדי לדעת באיזו שעה לצאת, או להיעזר באינטרנט כדי לבדוק איפה לאכול או לטייל, וברור לנו שיש ידע שנמצא באופן בלעדי אצל ההמונים. בעולם הרפואי, אנחנו נשענים על מחקרים שבוצעו לפעמים לפני עשרות שנים, על מדגמים קטנים שלא מתעדכנים ובעצם מתעלמים מהחוויות האישיות של מטופלים ומטופלות שנצברו וממשיכות להצטבר", מסבירה ענבר עוז, מדענית נתונים בצוות האלגוריתמים של החברה. "זה קצת לתקן את המשוואה, ולהחזיר את הכוח למטופלות".

בכניסה לפלטפורמה המקוונת, ניתן למלא שאלון על מצבך הרפואי ועל טיפולים שניסית – כיצד הם השפיעו, ועל דרכי התמודדות אפקטיביות יותר ופחות עבורך. המענה על השאלון הוא באמצעות טקסט חופשי, מתוך מחשבה שבאופן הזה המידע יהיה כמה שיותר מפורט ואמין, בלי להשתמש במונחים רפואיים או "להכניס מילים לפה". האלגוריתמים החכמים של החברה עוברים על המידע, מנתחים אותו ומסיקים מסקנות. לאחר מכן, המידע מוצג באופן ויזואלי ונוח.

 בתמונה: דיווחים של משתמשות עם תסמונת שחלה פוליציסטית על דברים שגורמים למצבן להחמיר
 בתמונה: דיווחים של משתמשות עם תסמונת שחלות פוליציסטיות על סימפטומים

לרתום את הטכנולוגיה לקהילה

בפלטפורמה קיימות "קהילות" המורכבות מהמטופלים והמטופלות עצמן, אבל גם מכל מי שיש לה נגיעה בדבר – רופאות, רוקחות, אחיות, תזונאיות. "למרות שהעולם הולך לכיוון של רפואה מותאמת אישית, זה מקום נורא בודד להיות בו", מספרת ענבר. "בפלטפורמה שלנו מתקיימות קהילות למצבים רפואיים שונים, וגם בתוך כל קהילה יכולה להיות חלוקה לתתי קהילות. החלוקות האלו לתתי קהילות הן דינמיות ועולות מהמשתמשות שלנו. בתוך קהילת "חרדה", למשל, יש קהילה של מי שמטפלות או מטפלים באנשים שסובלים מחרדה, למשל הורים של מתמודדים. יש גם לוח דיונים שבו ניתן להכיר אחד את השני, ולהעלות שאלות". לפלטפורמה יש כיום כמיליון וחצי משתמשים ומשתמשות ושאיפתם לגדול לעשרות מיליונים בשנים הקרובות, כאשר קהילות חדשות נפתחות כל העת.

בחברה יש מנהלי קהילות שאחראים לענות לצרכים שעולים מהקהילה, לנהל את הקהילה וגם לעזור לקהילה לצבור ידע על המחלה – להעלות שאלות, לשאול מה עזר ומה לא, ולהבין איפה נמצאים הפערים. "בפיברומיאלגיה למשל, יש כ-60 אלף נשים בקהילה. בקהילה ניתן לראות מי מהנשים דומה לך במאפיינים לפי הנתונים המוזנים. זה מרגיש אחרת מלהתבסס על מחקר אחד או על תגובה בודדת באיזה פורום", מדגישה ענבר.

 בתמונה: מספר המשתמשים והמשתמשות בקהילת הפיברומיאלגיה

לתקף את ד"ר גוגל

הפלטפורמה של StuffThatWorks אינה מתיימרת להחליף את הרפואה הקלינית, אלא לעזור למשתמשות לקבל מידע אמין יותר על המחלה שלהן, הבנה טובה יותר בנוגע למצבן, ואופציות מגוונות להתמודדות. למרות שקיים מידע באינטרנט אודות מחלות ומצבים רפואיים רבים, לעיתים קרובות המידע אינו כתוב בשפה מובנת, או שאין לו תיקוף מדעי. "הפלטפורמה שלנו,לא רק מציגה את חוכמת ההמונים, אלא נותנת לה תיקוף סטטיסטי", מסבירה ענבר. "אנחנו מקפידים לכתוב את אחוז המטופלות שדיווחו על כל תסמין, ולא מציגים נתונים שלא עוברים רף מסוים של מהימנות. זה בעצם "דוקטור גוגל" בתוספת וודאות ושקיפות". StuffThatWorks עובדים עם רופאות ורופאים שמנטרים ומתקפים את הדאטה, וערבים לאיכותו. למעשה, בדיקות חוזרות הראו כי המידע על טיפולים בפלטפורמה של StuffThatWork עולה בקנה אחד עם ההנחיות של ארגוני הבריאות. אנשי הקהילה הרפואית – רופאים, אנשי צוות וראשי עמותות – נרשמים גם הם לשירות על מנת לקבל גישה למידע לתרום את התובנות שלהם. כיום פעילים בפלטפורמה כ-12 אלף אנשי הקהילה הרפואית מכל העולם.

מחלות שקופות

מחלות רבות מקבלות מענה חסר מהקהילה הרפואית, בשל פערי מחקר או חוסר מודעות, כשנטל המחלות השקופות גדול יותר על נערות ונשים. "קהילות רבות עוסקות במחלות של נשים ובבריאות הנפש", מסבירה ענבר. "אישה שסובלת ממחלה שנמצאת בתת-אבחון, ובמצב של חוסר הבנה מצד המערכת הרפואית, חווה סבל ותסכול ממושכים, בנוסף על מחלתה. אחד היתרונות ב-StuffThatWork הוא שאין "מחסום" רפואי – תסמין הוא תסמין וכל תחושה או טיפול שנוסה נלקח בחשבון, והפלטפורמה בנויה על כך שכל אחת משתפת מהחוויה האישית שלה. אם ניקח לדוגמה את תסמונת השחלות הפוליציסטיות – טיפול שעוזר לאישה אחת, לא בהכרח עוזר לאחרת, והתסמינים משתנים מאישה לאישה. עד כדי כך, שניתן לחלק את הקהילה עצמה לתתי קבוצות – כאלו שחוות החמרה כתוצאה מתזונה מסוימת, מי שסובלות מאקנה, מהשמנה או מדימום וסתי מוגבר".

בעקבות למידה וקבלת משוב מהמשתמשות, צוות הפיתוח עובד על יכולת הפלטפורמה להבדיל בין הקבוצות באופן חכם, ויתרה מכך, להבדיל בין הטיפולים שעוזרים לכל אחת מהקבוצות. משתמשת תוכל לדווח על התסמינים ולקבל מידע המבוסס על דיווח של עשרות אלפי נשים שחוו את התסמונת באופן דומה.

בנוסף, הפלטפורמה מנגישה את המידע באמצעות מפה ויזואלית ואינטראקטיבית, הנקראת "Condition Fit". במפה ניתן לראות "קרבה" של מחלה או מצב רפואי, למצבים רפואיים אחרים. בעתיד יוכלו חברות הקהילה לראות איפה הן "ממוקמות" על המפה, כשהמפה תקבץ את המשתמשות לפי פרמטרים שונים (תסמינים, טיפולים שעבדו, מחלות נלוות).

 בתמונה: "Condition Fit" של שחלות פוליציסטיות

ב- StuffThatWork כ-40 עובדים ועובדות מישראל, עם פתיחות לשיתופי פעולה ושאיפה גדולה לעצב את פני הרפואה. "הלוגו שלנו הוא 'בואו נעשה את זה ביחד', ולא סתם – אנחנו באמת מאמינים שרק ככה אפשר להתקדם. יש לנו תיבת פניות, וצוות שלם שכל מטרתו זה לדאוג שעין אנושית תלווה ותבקר על הנעשה באתר", מסכמת ענבר.

הפלטרפורמה המקוונת זמינה באתר, ובקרוב באפליקציה למשתמשי ios ואנדרואיד.

3 תגובות

  1. מעניין, לי יש טעם מר בפה, כבר כמה שנים, עברתי את כל הבדיקות גסטרו ולא מוצאים מה הבעיה, האם נתקלתם בשאלה כזאת?

  2. שמחה שאתם קיימים
    יש לי בעיה עם סדקים בידיים וברגליים
    כואבים מאוד , כאילו שפיות רעבים פוערים פה ומנסים לשגע אותי עם כאבים קשים
    ניסיתי את כל המשחות שיש בארץ וגם עם דבש מנוקה.
    יש דברים שמקלים וסוגרים לכמה ימים את הסדקים ואז ניתחים שוב וגם חדשים
    אמרו לי פסוריאזיס וכל מיני…
    מחפשת עזרה , ואשמח לשמוע אם מישהו שיש לו גם כאלה סדקים יוכל לעזור
    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

stethoscope-g7358cd433_1920

לתקן את ההיסטוריה: שימוש במודלים חישוביים לתיקון נזקי תת ייצוג של נשים במחקר רפואי

שונית אגמון ופליאה גיליס מספרות על מחקרן לתיקון ההשפעות של תת הייצוג של נשים במחקרים קליניים באמצעות מודלים של