היגיינה אינטימית? מוצרי רחצה לפות ולנרתיק

מוצרי היגיינה אינטימית נמכרים לנו באמתלות שונות. ומה השפעתם על בריאות הפות והנרתיק? מאת ד"ר ליאור ברוך

יש פרסומת אחת, שהיא מתמודדת של כבוד ברשימת הפרסומות השנואות עליי בכל הזמנים. צעירה נכנסת למעלית מלאה באנשים, וכשדלתות המעלית נסגרות הקהל מתרחק ממנה בגועל. ניתן להבין מהמבטים שהם מתחלחלים מקרבתה. היא אינה אדישה לתגובות, ועל פניה עולה ארשת אומללות וסבל. ברקע שואל הקריין באמפתיה "גם לך נמאס שכולם מתרחקים ממך בזמן המחזור?" ורומז לריח שעולה בתקופה האיומה הזאת של החודש. כמה הוקל לי לגלות דרך הפרסומת שהומצא מוצר סופג ריחות כדי לגאול אותנו ממגעילותנו!

שוק התכשירים ההיגיינים לפות ולנרתיק הוא שוק משגשג. מעבר לטמפונים ולתחבושות על שלל צבעיהם וכנפיהן, יש בו גם תכשירים כסבון אינטימי, דאודורנטים לנרתיק, שטיפות הנרתיק, מוצרי לחות ועוד – חלקם לא תמימים במיוחד. רבים מהתכשירים מפרים את האיזון הטבעי של איזור הפות והנרתיק ומאפשרים פתח לחיידקים "רעים" (Bacterial Vaginosis המזוהה עם הפרשות מרובות וריח דגים) לפטריות (שגשוג מוגזם של פטריית הקנדידה השוכנת באופן טבעי בגוף), וכמה מחקרים אף הראו שהם מפריעים להגנה הטבעית של הגוף מפני וירוסים כפפילומה ומפני גידולים סרטניים של הפות וצוואר הרחם.

בין החיידקים הטובים הנמצאים בנרתיק ישנו חיידק חשוב שנקרא לקטובצילוס. חיידקי לקטובצילוס נמצאים באופן טבעי בנרתיק ובמערכת העיכול ומייצרים סביבה חומצית שמפריעה לשגשוג חיידקים "רעים". סבונים ושטיפות עלולות לדלל את אוכלוסיית החיידקים הללו, ולהפר את החומציות התקינה.  גם אם נכתב על הסבון שהוא בעל pH חומצי, הרעיון הוא לא רק להסתבן עם משהו ב-pH "הנכון", אלא לוודא שגם אחרי המקלחת הנרתיק ישאר באותה חומציות עדינה – ואת זה מבטיחים הלקטובצילי, ולא הסבון.

כמה מחקרים חדשים נותנים עוד הסבר לנזק שיוצרים התכשירים האינטימיים. מחקר שבדק את התגובה של תאי הנרתיק לסבונים ולשטיפות, הראה כי גם תאי הנרתיק עצמם, ולא רק חיידקי הנרתיק, יכולים להינזק. בבדיקה תחת מיקרוסקופ, החוקרות הראו כי חלק מתאי הנרתיק התפרקו ומתו במגע עם חלק מהמוצרים שנבדקו, ובמיוחד מוצרי לחות וסיכה לנרתיק. גם מחקרים ותיקים יותר הראו בבדיקות קליניות שתאי הנרתיק סופגים אל תוכם ללא סינון חלק מהכימיקלים הנמצאים בסבונים אינטימיים, דבר שיכול לגרום לדלקות כימיות מקומיות, תחושת צריבה וגירוי (בחלקו אלרגי), ועוד.

בבדיקה נוספת שנערכה, נראה שהשטיפות, הסבונים והדאודורנטים פגעו ביכולת של תאי הנרתיק לייצר חומרים חיסוניים שונים, שבדרך כלל מסייעים להגנה מפני וירוסים כפפילומה ומפני מחלות מין אחרות. למעשה, כמה מהמחקרים חותמים את מסקנותיהם בהמלצה לפיה השימוש בתכשירים צריך לבוא עם הקפדה יתרה על שימוש בקונדום ובשאר אמצעי הגנה ממחלות מין.

איני רוצה שיווצר הרושם כי מוצרי ההגיינה האינטימית הם שורש כל רוע. כנראה שהם לא. עם זאת, יש ביניהם כאלה שכדאי שנצרוך עם מודעות. לפני הרכישה כדאי להתייעץ עם רופאת משפחה, רופאת נשים או רופאת עור ומין, לשוחח עם נשים אחרות, או לקרוא באינטרנט (ולנסות להימנע מתכנים שיווקיים, שברור שיהללו את המוצר). ומהרגע שרכשנו מוצר כלשהו? להתבונן בעיניים פקוחות על הגוף שלנו ולהבין האם הוא מסייע לנו, או שלא.

אז אם מוצרי היגיינה אינטימית לא בהכרח מועילים, איך כן כדאי לשמור על היגיינת הפות והנרתיק? ברוב המקרים, כל מה שמומלץ היא שטיפה חיצונית במים בזמן המקלחת, עם ניקוי קפלי הפות באמצעות היד או זרם המים. מי שמעוניינת יכולה גם להשתמש בסבון רגיל עבור שטיפת החלק החיצוני. עבור פנים הנרתיק – אין צורך בשטיפה מיוחדת, והוא מנקה את עצמו.

כמובן שאם ישנו גרד או כאב בנרתיק, הפרשות בעלות מרקם, צבע או ריח לא רגילים, או כל דבר אחר שמרגיש לא תקין, ההמלצה היא לפנות לבדיקת רופאה, ולא לטפל בעצמנו עם סבונים ושטיפות ללא מרשם, כיוון שמקור הבעיה צריך אבחון וטיפול ספציפי, ודווקא הסבונים עלולים להחמיר את המצב.

ואם בא לכן/ם חלק מהמידע גם לצפיה, הנה לייסי גרין הנהדרת, משלבת מידע עם תיאטרליות מרעננת:


Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758931/?report=reader

A Question for Women's Health: Chemicals in Feminine Hygiene Products and Personal Lubricants

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948026/?report=reader

Vaginal douches and other feminine hygiene products: women's practices and perceptions of product safety

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16555141

Bacterial Vaginosis

http://en.wikipedia.org/wiki/Bacterial_vaginosis

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות דומות

דילוג לתוכן